Muntatge de fotos d'un home destapant cava en una administració de loteria nacional i, al costat, una imatge del sorteig amb un dècim sense números a baix
SOCIETAT

Els dècims de Loteria que necessites per tenir la meitat de possibilitats de guanyar

Si vols tenir més opcions que et toqui El Gordo de Nadal, estàs obligat a comprar molts dècims i gastar-te molts més diners

El Sorteig de la Loteria de Nadal, a poques setmanes de celebrar-se, sempre genera enormes expectatives de poder aconseguir El Gordo tan anhelada per milions de jugadors. Tots ells, quan compren dècims de loteria a les diferents administracions de tot el país, tenen un objectiu i no és altre que emportar-se un dineral de premi.

Sabent que és una opció molt complicada de produir-se, aquests jugadors no cessen en el seu afany. I és que la probabilitat que et toqui un premi del Sorteig de la Loteria de Nadal si comprem un sol dècim és d'1 entre 100.000. O el que és el mateix, un 0,00001% de probabilitats.

Això sí, si volem augmentar les nostres opcions fins al 50% de probabilitats de guanyar un dels tres primers premis, fem cas al matemàtic Luis José Rodríguez. Aquest ha xerrat amb el Diario As i ha resolt el dubte de molts jugadors, que es basa a comprar milers de dècims.

Desvelen els dècims que hauries de comprar si vols tenir un 50% d'opcions que et toqui El Gordo

Luis José Rodríguez és catedràtic de Didàctica de la Matemàtica de la Universitat d'Oviedo i vicepresident segon de la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME). Ens indica que hem de comprar 20.650 dècims per tenir un 50% d'opcions de portar-nos El Gordo. Per això hauríem de gastar 413.000 €, més que El Gordo.

Per això, farem una inversió si ens toca el gran premi, sabent que aquest 50% d'opcions també englobaria endur-se el segon o el tercer premi. A més, Hisenda ens traurà una part considerable en impostos, 72.000 € en cas d'El Gordo, 17.000 en un segon premi o 2.000 en el tercer.

Amb tot, el més rendible econòmicament és encomanar-se a la sort i esperar que, tot i que gairebé no comprem un parell de dècims, soni per fi la flauta. I que, de cop i volta, ens fem milionaris i ens canviï la vida en un obrir i tancar d'ulls. Ara només queda que arribi el 22 de desembre i comenci a girar el bombo.