Imatge de Pere Aragonès en un muntatge a tocar de les sigles de l'Agència Tributària
SOCIETAT

Diga'm quant cobres i et diré si pagaràs menys d'IRPF a Catalunya

La Generalitat prepara una rebaixa de l'IRPF per a les rendes iguals o inferiors als 33.000 euros bruts a l'any

Si cobres menys de 33.000€ bruts anuals, podries pagar menys IRPF a Catalunya. La Generalitat prepara una rebaixa de l'IRPF per a les rendes més baixes. Segons la proposta, l'executiu de Pere Aragonès planteja una rebaixa que beneficiaria els contribuents amb rendes iguals o inferiors als 33.000 euros bruts a l'any.

La proposta implicaria rebaixar el tipus de l'escala autonòmica al primer tram de tributació. Passant així del 10,5% actual a un futurible 9,5%.

Segons avança La Vanguardia, la modificació tributària beneficiaria 3 de cada 4 contribuents. És a dir, tots aquells que tenen rendes anuals inferiors als 33.000 euros.

La intenció seria que aquesta rebaixa ja s'apliqués des de l'1 de gener del 2024. Cal destacar que per a la resta de contribuents —els que superin la barrera dels 33.000€ bruts anuals—, la mesura no suposarà cap canvi o impacte.

Els 33.000€ bruts anuals, la barrera per pagar menys IRPF

La mesura, tot i això, està supeditada que el Govern de Pere Aragonès trobi els suports necessaris suficients per aprovar els pressupostos del proper any.

La rebaixa de l'IRPF, que s'emmarca dins la llei d'acompanyament dels pressupostos, situaria Catalunya a la mitjana estatal. Doncs amb l'aplicació d'aquesta mesura, Catalunya estaria al mateix temps amb comunitats com Múrcia, Illes Balears, Aragó, Cantàbria, Andalusia, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

Persona consultant una cita a l'Agència Tributària
Els 33.000€ bruts anuals seran la barrera per pagar menys IRPF | Europa Press

Això sí, els catalans continuaran pagant més que a Madrid o a Galícia

És, doncs, una suavització de la tributació a Catalunya. I és que, tot i que el Govern treu pit de la rebaixa, Catalunya encara estaria per sota de comunitats com Madrid o Galícia, que se situen en un 9% de tributació.

Cal afegir que la rebaixa de l'IRPF beneficiarà, segons La Vanguardia, a 2,6 milions de contribuents. O el que és el mateix, al 73% dels contribuents catalans.

Blindar el canvi

Finalment, segons La Vanguardia, una altra de les mesures proposades per la Generalitat passa per la reducció de trams de tributació de l'IRPF. L'executiu d'Aragonès vol passar dels nou actuals, als vuit.

Aquest canvi evitaria que una pujada salarial pogués provocar que un contribuent pagués un tipus més alt del que està pagant avui dia.

Una mesura, de blindatge, amb què el Govern frenaria una hipotètica pujada salarial per compensar la desbocada inflació dels últims mesos.