Dues persones s'abracen en una administració de loteries amb confeti, amb una imatge al cercle de l'Agència Tributària
SOCIETAT

Hisenda envia un avís als que tenen un dècim de la Loteria del Nen

A partir de certs premis caldrà pagar una sèrie d'impostos, cosa amb què no compten molts participants

El sorteig de la Loteria del Nen tampoc no es lliurarà del control d'Hisenda. Es portarà un bon pessic amb els premis de la Loteria del 22 de desembre, però també del que se celebrarà el 6 de gener. A partir de certa quantitat de guany, l'afortunat té l'obligació de declarar-ho.

Va ser a partir del 2013 quan l'Estat va implantar un impost del 20% sobre els premis superiors a 2.500 euros. Però el límit pel qual s'abona aquest tribut ha anat augmentant, fins a fixar-se en 40.000 euros en aquests instants.

Això suposa que fins als 40.000 euros el premiat quedarà exempt de pagar-lo a l'Agència Tributària. Tot i això, si el bombo atorga un premi de 60.000 euros, l'impost s'hauria d'aplicar sobre els 20.000 euros que en queden de restar 40.000. Si et toqués el sorteig del Nen amb 60.000 euros, Hisenda s'enduria 4.000 euros.

L'impost va a parar directament a Hisenda

Els que aconsegueixin emportar-se el primer o segon premi a la Loteria del Nen, rebran una important quantitat de diners. Però han de saber que no ingressaran l'import íntegre del premi, ja que una part es descomptarà prèviament i anirà a parar a Hisenda.

Els premiats amb la Grossa del 6 de gener, que es premia amb 200.000 euros, percebran 168.000 euros al seu compte. La resta acabarà a les arques de l'Estat. En el cas del segon premi, que puja fins als 75.000 euros, deixarà una quantia de 68.000 euros nets per al jugador.

Quant s'emporta Hisenda si guanyes el Sorteig del Nen?


Premi

Quantitat del premi

Quantitat que s'emporta Hisenda

El Gordo

200.000 euros

32.000 euros

Segon premi

75.000 euros

7.000 euros

En cap moment caldrà preocupar-se per l'abonament d'aquest tribut del 20%, ja que s'hi aplica de manera automàtica. En acudir al banc a cobrar-lo ja ens faran l'abonament amb el corresponent impost ja comptabilitzat.

Quan l'import premiat es troba per sota dels 2.000 euros, es podrà cobrar a l'administració de loteria. A més, en aquest cas quedarem exempts de pagar qualsevol mena de tribut

Em puc alliberar dels impostos si ho declaro com a dècim compartit?

Igual que passa amb la Loteria de Nadal, al sorteig de Reis també es comparteixen molts dècims i butlletes. Però això tampoc no ens lliurarà de complir les nostres obligacions amb Hisenda.

Per aclarir què ha d'assumir cadascú, en primer lloc caldrà repartir els 40.000 euros que queden lliures de tributar. Serà entre el nombre de jugadors en funció de la seva aportació inicial.

La persona que aparegui com a beneficiària a l'hora d'executar el cobrament ha de lliurar a l'Agència Tributària un document. S'hi ha de recollir la distribució del premi amb les dades dels diferents participants, juntament amb el percentatge atribuït a cadascun.