Muntatge amb un ancià amb bitllets de 50 euros a la mà i un cercle amb més bitllets
SOCIETAT

Ja es coneix la pujada de les pensions: el que cobraran els jubilats el 2024

Amb les dades de la inflació a la mà, s'espera que les pensions pugin un 3,8% el 2024. Es tracta d'una pujada més baixa que la que s'estimava en un primer moment: 4%

Amb les dades de la inflació a la mà, ja se sap una xifra aproximada de quant pujaran les pensions el pròxim any. Tot i que les previsions de la Seguretat Social situaven aquesta pujada en un 4%, finalment sembla que serà del 3,8%.

En definitiva, això suposa que els jubilats tindran una pujada menor de l'esperada, encara que caldrà esperar a la publicació de les dades oficials per part de la Seguretat Social. Fins a mitjans de desembre no es coneixeran les xifres exactes.

Amb les dades donades avui, però, es confirma que les pensions pujaran menys del que s'havia pensat en un primer moment. Es tracta d'un gerro d'aigua freda per a molts pensionistes que veuen com els seus ingressos no s'eleven mentre sí que ho fa, mes rere mes, el cost de la vida.

Si ja és complicat per a les famílies amb membres en edat de treballar mantenir la seva economia avui dia, més complicat ho tenen aquests pensionistes. I és que, generalment, els seus ingressos són més baixos i gairebé no tenen possibilitats de tenir rendes extres.

Quant cobraran els pensionistes el 2024

En xifres, això suposarà un augment al voltant de 45,5 euros mensuals per a les pensions mitjanes i, a l'any, gairebé 640 euros. En total, la quantia de la pensiço mitjana se situarà al voltant dels 1.200 euros.

De fet, es calcula que la pensió mitjana pot arribar fins a 1.243 euros mensuals. Aquesta mitjana és la que té en compte tots els tipus de pensió que es cobren a Espanya.

En el cas dels que cobren jubilació, la pujada de les pensions mitjanes serà d'uns 52 euros mensuals (730 euros anuals), de manera que les seves pensions se situaran al voltant dels 1.430 euros cada mes.

Així podrien quedar les pensions mitjanes el 2024 amb les noves pujades (amb números arrodonits)

PENSIÓ MITJANAPUJADAQUANTIA
Pensió mitjana total46 €1.243€
Pensió de jubilació52 €1.430€
Pensió de jubilació (règim general)58 €1.570 €
Viduïtat32 €886 €
Orfandat18 €497 €
Incapacitat permanent38 €1.045 €
Incapacitat permanent (règim general)40 €1.072 €

L'IPC se situa al 3,2 % al novembre

3,2 %, tres dècimes per sota de la taxa d'octubre. L'IPC ha patit una lleugera baixada d'un mes a l'altre. Ha estat degut a la desacceleració de la pujada de preus dels aliments. També a la baixada dels carburants i paquets turístics, segons les dades que ha donat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta baixada de l'IPC ha fet que les pensions no pugin tant com es pensava, finalment. I és que, ara mateix, aquestes s'eleven tenint en compte la inflació mitjana dels dotze últims mesos.

"La dada avançada de l'IPC del novembre és una molt bona notícia. La inflació general baixa tres dècimes fins al 3,2%, ajudada per l'electricitat, els carburants i també els aliments", ha assegurat la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Comerç i Empresa, Nadia Calviño.

Tot i això, cal tenir en compte que, avui dia, el preu de molts aliments continua disparat. Encara que les darreres setmanes no han pujat amb tanta intensitat, encara estem lluny d'una baixada i molt menys significativa.

Cal recordar que a l'octubre els aliments van continuar en preus de rècord, i no pas de forma positiva. Es va registrar una nova alça del 9,5% dels aliments bàsics que es consumeixen a totes les llars.