Imatge de fons d'un metge amb una altra de diversos bitllets de 100 euros en un sobre i una altra d'un cartell de la Seguretat Social
SOCIETAT

Les preguntes que fa el tribunal mèdic per concedir la incapacitat permanent

La concessió d'una pensió per incapacitat permanent dependrà molt de les respostes que es donin

L'obtenció d'una pensió d'incapacitat permanent obliga el ciutadà a passar prèviament per un tribunal mèdic. Aquests professionals han d'analitzar-ne l'estat i valorar si realment es pot concedir aquesta pensió. Per això preguntaran una sèrie de coses, algunes poden ser trampa, per conèixer la seva veritable situació.

Moltes vegades se'ls sol témer, a aquest Equip de Valoració d'Incapacitats. Hi ha la creença que la seva missió és fiscalitzar l'usuari en lloc d'ajudar-lo. Però en realitat la seva funció és determinar les conseqüències d'una lesió o una malaltia sobre el ciutadà, fins al punt que li impedeixin portar una vida amb normalitat.

El pacient que es presenti davant del tribunal mèdic per aconseguir la pensió per incapacitat permanent s'ha de mostrar col·laboratiu. Se l'interrogarà sobre una sèrie de qüestions, per la qual cosa haurà d'acudir degudament preparat.

Què et poden preguntar per concedir la incapacitat

Per mitjà d'aquestes qüestions, els membres del tribunal aconseguiran una informació de gran valor per acceptar o descartar la pensió d'incapacitat permanent. És cert que algunes poden ser de les considerades 'trampa', per conèixer si realment n'és mereixedora, recull Fidelitis.

Com es troba?

A primera vista pot semblar una pregunta com a salutació. Però de la resposta que obtinguin de manera espontània en poden aconseguir moltes conclusions. La percepció que té un mateix sobre la seva situació serà tinguda en compte.

Ha millorat de la lesió o malaltia des que està de baixa?

Per mitjà d'aquesta consulta, busquen conèixer les sensacions del pacient i la seva evolució en el temps. Aquesta variable ajudarà a determinar el possible accés a la pensió i el seu grau.

Ha vingut sol o acompanyat?

Pot semblar una pregunta innocent, sense cap mena de conseqüència. Però la resposta que hi hagi tindrà una gran influència, ja que dóna mostres del nivell d'autonomia de l'usuari en actes essencials del dia a dia.

Quina feina té i quines funcions hi exerceix?

El tribunal mostra interès per la professió i les tasques que exerceix el pacient dins del seu lloc. Així determinaran si aquest problema que arrossega li impedeix continuar treballant, alhora que influeix en el grau de la pensió.

La concessió de la pensió per incapacitat depèn de la Seguretat Social

La darrera paraula per aprovar una pensió per incapacitat permanent la té la Seguretat Social. El dictamen del tribunal mèdic serà tingut en compte, però no en resulta vinculant.

La Seguretat Social disposa d'un període màxim de 135 dies hàbils per prendre una decisió sobre això.

➡️ Pensions ➡️ Societat

Més notícies: