Muntatge amb una dona gran menjant una amanida i un cercle amb diversos aliments sobre una superfície
SOCIETAT

Les 3 coses que ha de tenir el teu plat perquè sigui saludable, segons Harvard

T'explico un truc perquè et sigui molt fàcil crear el teu plat saludable amb tots els nutrients que necessita el teu cos


Sovint acostumo a trobar en consulta moltíssims pacients que s'aclaparen en el moment d'haver de fer el seu plat, de pensar com estructurar-lo. Sabem si és saludable el típic plat de macarrons a la bolonyesa? I la paella?

Doncs… Us porto una solució facilíssima per muntar el vostre plat en un moment! Veureu, experts en nutrició de l'Escola de Salut Pública de Harvard van crear el Plat per a Menjar Saludable. És a dir, una guia visual per crear dinars i sopars saludables, siguin en un plat o per portar en un tupper.

Què ha de tenir un plat perquè sigui saludable?

Primer, el que hem de fer és imaginar-nos un plat pla normal, i dividir-lo en dues meitats.

1. Verdures i hortalisses: ½ plat

Les verdures han d'ocupar una de les meitats. Dins aquest grup podem trobar la pastanaga, el carabassó, l'albergínia o l'enciam. Intentarem que hi hagi la varietat més gran possible, amb diferents colors per així assegurar una bona aportació de vitamines. L'ideal, intercanviar entre verdures crues i cuites.

2. Cereals (integrals) i tubercles: ¼ plat

De l'altra meitat de plat, un quart l'ocuparan els cereals i els tubercles. És a dir, en aquesta cambra de plat hi posaríem l'arròs, la pasta, la quinoa, el pa, la patata, el moniato, etc. A més, també és molt important que els cereals siguin integrals, ja que ens aporten més fibra.

Imatge d´un plat i les proporcions de menjar saludables

3. Proteïnes: ¼ plat

La carn, el peix, els ous, el seità, el tofu, les llenties, els cigrons... ocuparan l'últim quart de plat. Cal anar variant entre totes aquestes opcions per tenir un consum equilibrat, i que no us faci por d'incorporar proteïna vegetal!

També és important evitar les carns processades com els embotits, la llonganissa, les salsitxes, etc. Finalment, també evita els refrescos, les begudes energètiques i l'alcohol, i acompanya aquest plat amb aigua.

Farem servir greixos saludables com oli d'oliva, fruits secs o alvocat, i prendrem de postres fruita. Recordeu que aquestes són recomanacions molt generals i que poden variar depenent de les condicions de cada persona.

➡️ Societat

Més notícies: