Soc nutricionista i vinc a parlar-te del te kombutxa: És tan saludable com diuen?
Aquest tipus de te es va posar de moda fa alguns anys fins avui que podem trobar-lo a pràcticament tots els supermercats
I com moltes altres modes... em sap greu dir-ho, però la majoria dels seus efectes són teories que es van expandint i no beneficis reals, però per això coneixerem una mica sobre el te kombutxa.
Què és el te kombutxa?
Es tracta d'un te al qual s'hi afegeix sucre i posteriorment se sotmet a una fermentació amb un cultiu de bacteris i llevats. Aquestes són denominades scoby.
Aquest scoby és com un disc viscós que es menja al sucre que se li ha afegit al te. Posteriorment fermenten produint àcid làctic i alcohol. Aquesta graduació alcohòlica variarà depenent de la fermentació.
El seu sabor també varia segons el temps de fermentació, que va dels 7 als 30 dies. Amb menys dies de fermentació trobarem un sabor més dolç i suau, mentre que amb una fermentació més llarga tindrem una kombutxa amb un sabor més agre i intens.
D'aquesta manera, la composició de la kombutxa és te, sucre (del 2 al 7%) i bacteris vius. A més, té una mica de graduació alcohòlica, concretament del 0,5 al 2%.
Beneficis del te kombutxa
Trobem milers de persones arreu del món que consumeixen aquesta beguda pràcticament diàriament pels múltiples beneficis que se li atribueixen. Aquests provenen dels bacteris vius que s'usen per a la kombutxa.
A aquests bacteris se li atribueixen moltíssimes propietats: antienvelliment, reducció del colesterol i la pressió arterial, millor flora intestinal, prevenció de la demència… i com no, enfortiment del sistema immune i prevenció del càncer.
Sento aixafar-vos el pla, però una vegada més, això no és així. No hi ha evidències científiques al respecte que puguin donar suport a totes aquestes al·legacions. Sí que és cert que pot tenir beneficis gastrointestinals, però com amb qualsevol altre probiòtic.
Tant per la graduació alcohòlica com pel contingut en sucres, no és una beguda que es pugui anar recomanant, sigui comercial o casolana.
Més notícies: