Soc nutricionista i t'explico com triar un bon embotit: no tots són saludables
L'embotit és un aliment que es troba pràcticament a totes les neveres, i forma part del dia a dia de molta gent
L'embotit és un aliment essencial per a una gran part de la població, ja que forma part de la dieta mediterrània. Aquesta importància és que en alguns casos és fonamental per als esmorzars i/o els berenars.
Però compte, igual que amb molts altres productes, no és tan senzill com anar al supermercat i agafar el primer que trobem. Ens hem de fixar bé a l'etiqueta, concretament a la llista d'ingredients, i mirar quin és el percentatge de carn.
Són saludables els embotits?
Com us comentava anteriorment, gran part de la població té els embotits com a part crucial de la seva alimentació. A vegades, fins i tot en consulta em plantegen de què es poden fer els entrepans o les torrades si no és amb embotit. Però realment, hauríem de reduir-ne molt el consum, ja que no ens fan bé.
Concretament, el 2015, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va advertir la relació entre el consum de carn processada amb el risc de patir càncer colorectal. A més, si triem embotits, ens hem de decantar per opcions amb menor quantitat de greix com el pernil cuit o el pit de gall dindi o pollastre.
El més important que hem de mirar en un embotit
Tenint clar que el seu consum no ha de ser diari, sí que el podem menjar de manera habitual. Però com dèiem, no serveix qualsevol embotit.
La majoria de vegades, comprem embotit en què el seu percentatge de carn és de 50% o 65%. Això no és embotit, és una mica de carn amb moltes altres coses, la majoria sucres, fècula de patata, additius, glutamat monosòdic…
Quin és el problema? Que els nostres ulls se'n van directament a aquest tipus de productes pel seu preu baix. Perquè, com gairebé tot, la qualitat es paga.
Per tant, és essencial mirar la llista d'ingredients i que el percentatge de carn sigui d'almenys el 80%. D'aquesta manera, la quantitat d'additius serà molt menor que la d'altres embotits.
I compte, perquè comprar l'embotit a la carnisseria no és sinònim que aquest sigui de qualitat. Poden tallar-nos embotit d'una carn de baixa qualitat, per tant serà el mateix que comprar el blíster del supermercat, però possiblement pagant més. En aquest cas, hauràs de preguntar per assegurar-te que t'emportes un embotit de qualitat.
Els passos per comprar un bon embotit
Resumint tot el que us acabo d'explicar, hem de tenir clar que el consum d'embotit no és aconsellat, però si volem menjar-ho de manera ocasional hem de:
- Mirar la llista d'ingredients, prioritzant els que tinguin més de 80% de carn, per això aquest ha de ser el primer ingredient.
- No deixar-nos portar per frases com extra fi o extra sucós, això no vol dir que sigui de millor qualitat.
- Preguntar al carnisser si l'embotit que et tallen és de qualitat.
- Evitar els embotits, ja que solen portar només el 50% de carn.
- Sigues original a l'hora de fer entrepans, hi ha un món més enllà dels embotits.
Més notícies: