Muntatge amb una dona amb les mans a la panxa i un cercle amb una imatge del sistema intestinal
SOCIETAT

Soc nutricionista i t'explico què passa quan pateixes una intolerància alimentària

Cada cop hi ha més part de la població que pateix una o més intoleràncies alimentàries, i cal entendre què són

Segons l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), entre l'1-3% de la població adulta pateix algun tipus de conseqüència perjudicial per a la salut pel consum de certs ingredients o aliments.

Abans aquestes dades eren molt inferiors, però amb el boom que ha fet la indústria alimentària, cada cop són més persones les que pateixen alguna intolerància com la celiaquia o la intolerància a la lactosa. D'altra banda, també hi ha hagut un augment de les al·lèrgies alimentàries, com l'al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca.

En aquest cas, ens centrarem en les intoleràncies alimentàries, però hem de saber que són diferents de les al·lèrgies. Principalment, a les al·lèrgies alimentàries intervé el sistema immune i tenen símptomes evidents.

En les intoleràncies no intervé el sistema immune, i els seus símptomes són més difícils de caracteritzar, essent principalment del sistema digestiu.

Què és una intolerància alimentària?

La intolerància alimentària és un problema de salut que passa quan es produeixen reaccions anòmales en ingerir certs aliments. Aquestes reaccions afecten principalment el sistema digestiu, a diferència de les al·lèrgies que, com comentàvem, afecten el sistema immune.

La intolerància es dona quan el cos no és capaç de pair o processar certs ingredients o components alimentaris.

Aquesta incapacitat pot donar-se per la manca de certs enzims digestius (com la lactasa) o per la sensibilitat a alguns compostos químics presents als aliments. Poden ser provocades per aliments, begudes, additius i fàrmacs.

Quins tipus d'intoleràncies hi ha?

Hi ha diferents intoleràncies alimentàries, amb característiques i símptomes una mica diferents. Vegem les més comunes:

1. Intolerància a la lactosa

És, possiblement, la més típica. Es dona quan el cos no produeix prou lactasa, que és l'enzim encarregat de pair la lactosa dels productes lactis.

2. Intolerància al gluten

Possiblement, més coneguda com a celiaquia. Es dona en resposta a la ingesta de gluten, que és una proteïna que està present al blat, l'ordi i el sègol.

3. Intolerància a la fructosa

Aquesta és similar a la intolerància a la lactosa. Es dona quan el cos té problemes per digerir i absorbir el sucre naturalment present principalment a les fruites, la fructosa.

Quins símptomes poden provocar les intoleràncies?

Realment, no podem dir uns símptomes específics que es donaran tant si com no, ja que variaran molt d'una persona a una altra i depenent de què és intolerant. Però, de manera general, podem parlar de:

  • Símptomes gastrointestinals. Són els més típics de les intoleràncies. Parlem d'inflor, dolor abdominal, restrenyiment, diarrea, gasos…
  • Nàusees i vòmits.
  • Mal de cap.
  • Problemes a la pell, com ara urticària o erupcions.
  • Fatiga i canvis d'humor. La presència d'alguna intolerància pot comportar fatiga crònica i canvis a l'humor com a depressió i irritabilitat.

Així, doncs, és important que si pateixes algun símptoma que es pugui relacionar amb una intolerància alimentària, busques ajuda en un professional.

➡️ Societat

Més notícies: