Avisen dels números de telèfon que no són gens fiables: et truquen per estafar-te
La Guàrdia Civil ha fet públic aquesta estafa
Les tecnologies han comportat nombrosos beneficis en molts sentits, però també han propiciat que els delinqüents trobin noves maneres d'actuar. I precisament on han trobat més possibilitats per fer-ho és a la telefonia.
A la llarga llista d'estafes telefòniques que ja existeixen, ara n'ha sortit una més. Es tracta d'una estafa que pretén treure't els diners i ho aconsegueix sempre que facis un únic gest. Et desvelo amb detall en què consisteix a continuació, així que pren nota per no caure-hi.
L'estafa de la trucada telefònica
Els criminals sempre busquen maneres d'enganyar els altres per obtenir un benefici econòmic. I ha estat així des de fa temps, per això estafes molt conegudes des de fa dècades com la del tocomotxo. Però, en els darrers temps, n'han aparegut altres relacionades amb la paqueteria i fins i tot amb les etiquetes mediambientals de la DGT.
La tecnologia, de la mateixa manera, ha estat vista pels delinqüents com una eina per cometre les malifetes. Un exemple és l'estafa que ara s'està popularitzant i que has de conèixer per evitar caure-hi.
Bàsicament, consisteix que el ciberdelinqüent truca al teu número de telèfon i espera que sonin dos o tres tons. Aleshores, quan encara no t'ha donat possiblement temps a agafar la trucada, penja. El que pretén amb aquest gest és que vegis l'anomenada perduda i no dubtis a tornar-la.
És en aquest punt quan guanya diners, perquè la seva línia és fora d'Espanya i està associada a una tarifa especial. Sí, si en dius no només hauràs de pagar una elevada quantitat per això, sinó que l'estafador rebrà un percentatge d'aquesta tarifa. Encara més, si et passes una estona al telèfon, més diners s'embutxacarà.
La Guàrdia Civil alerta de l'estafa
Les autoritats, especialment la Guàrdia Civil, és qui ha avisat d'aquesta estafa per evitar que més persones hi caiguin. Aquest cos ha fet pública la mateixa a través de les xarxes socials per alertar la població.
Concretament, ha procedit a revelar des de quins prefixos es cometen aquestes estafes, perquè així quan es vegin en una trucada perduda no es respongui ni es truqui. El més habitual és que siguin quatre diferents, sent el primer el 225, que respon a Costa d'Ivori.
En segon lloc, hi ha el 233, que és Ghana, i el tercer utilitzat és el 234, que procedeix de Nigèria. A aquests s'uneix el 355, que correspon a Albània. Per tant, recorda molt bé aquests prefixos per evitar caure al parany.
Tot just publicar-se aquesta informació, molts internautes han avisat d'altres prefixos que els anomenen contínuament i ningú respon, com també ha fet FACUA. Han destacat des del +44 fins als pertanyents a les Illes Salomon o Nova Zelanda.
Compte, per tant, amb aquestes trucades perdudes que estan associades a aquesta estafa. Això sí, ell mateix, com ha revelat l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), no és nou. Es va descobrir per primera vegada el 2017, ja es va dur a terme fins a l'any passat, quan va desaparèixer uns mesos per ara tornar a les nostres vides.
Si malgrat l'advertiment, acabes caient en aquest engany i descobreixes que has pagat per ell, no et quedis de braços plegats. Denuncia el que ha passat davant de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, presentant totes les proves pertinents. Fins i tot acudeix a la teva oficina bancària per exposar el que ha passat i intentar aconseguir que et torni els diners que t'han estat estafats.
Més notícies: