Muntatge amb una dona comprant, uns pebrots desenfocats i una bandera marroquina
SOCIETAT

Nova alerta a Espanya per un altre producte importat des del Marroc: risc greu

Un cop més, es crea una alerta per un producte que arriba d'aquest país perquè suposa un risc per a la nostra salut

Les autoritats espanyoles han advertit que un producte procedent del Marroc suposava un risc seriós. Concretament, s'ha trobat un pesticida perillós en uns pebrots que procedien d'aquest país. Aquest no està permès a la Unió Europea.

Aquests pebrots han estat interceptats a la frontera espanyola i s'han analitzat ràpidament. El resultat ha mostrat que hi havia Clorpirifós en una quantitat superior a la permesa a Europa. I no és la primera vegada que passa.

Aquest pesticida que ha fet que es creï aquesta alerta també s'ha trobat fa un mes en uns melons. Aquests igualment procedien del Marroc. Tampoc ens podem oblidar de les maduixes en què es va trobar Hepatitis A.

Les autoritats espanyoles classifiquen l'alerta amb un nivell de risc greu

El sistema d'alerta ràpida alimentària europeu (RASFF) ha estat el que ha donat la veu d'alarma. I és que els resultats que s'han vist després de l'anàlisi dels pebrots eren força preocupants. En aquests es va trobar una quantitat molt lluny de ser segura.

Ara mateix, el límit màxim de residus que té fixat Europa és de 0,010 mg/kg - ppm. Un cop s'ha analitzat per veure fins a quin punt hi havia presència de Clorpirifós, els resultats han estat alarmants. I és que s'ha trobat una proporció de 0,21 ± 0,105 mg/kg – ppm.

Més enllà d'això, cal no oblidar que la Comissió Europea en va prohibir l'ús el 2020. Tenint en compte la seva perillositat per a la salut, especialment per a la dels nens, no va permetre que se seguís utilitzant. Per això el risc que suposa que passin productes amb aquest residu per la frontera, en aquest cas, els pebrots detectats.

Quines són les conseqüències d'entrar en contacte amb Clorpirifós?

El Clorpirifós és un producte que, abans que se'n prohibís l'ús, estava força estès. Servia, principalment, per controlar les plagues que podien aparèixer a les collites. Però això no treu perquè sigui un dels pesticides que més poden afectar la nostra salut.

En cas que els nens entrin en contacte amb ell, és possible que puguin tenir problemes en el desenvolupament. Aquests poden ser tant genètics com neurològics. Per això, després de veure'n els efectes, es va prohibir.

L'autisme o la hiperactivitat també poden ser causats per estar en contacte amb aquest químic. Igualment, hi pot haver conseqüències sobre la memòria o el procés d'aprenentatge. Finalment, també implica un risc més gran de desenvolupar una addicció.

➡️ Societat

Més notícies: