Muntatge d'una noia menjant amb els ulls tancats i una rodona amb civada
SOCIETAT

Els motius pels quals hauries de prendre civada diàriament que et dono com a nutricionista

És cert que la civada s'ha popularitzat en els darrers anys, però realment no sabem com és de beneficiosa

La civada és un cereal molt saludable i complet, ja que conté molts nutrients, vitamines i minerals. Té gran versatilitat, i ha estat i és un dels cereals més consumits, i fins i tot és la base de l'alimentació d'alguns pobles i civilitzacions.

És un aliment principalment energètic per la seva gran aportació de carbohidrats, però també té una quantitat més que interessant de proteïnes, fibra, vitamines i minerals.

Les formes més habituals de consumir-la són en farina, en flocs o el gra sencer. També podem trobar altres productes com el segó de civada o la beguda de civada. Depenent del tipus de civada que mengem, es processarà al nostre organisme de forma diferent.

Quins nutrients ens aporta la civada?

Com dèiem, és un cereal molt complet. Principalment, com és obvi, conté carbohidrats, però sense quedar curt en la concentració de proteïnes. El seu contingut en greixos no és gaire alt, predominant sobretot les insaturades i destacant el seu alt contingut a Omega 6.

També aporta fibra soluble (betaglucans), vitamines del grup B com la B1 i la B3 i minerals com el potassi, el calci, el ferro i el fòsfor. I realment, aquesta llista podria ser molt més llarga afegint: magnesi, zinc, biotina…

És important destacar que gràcies a la seva composició en betaglucans i fibra soluble pot ajudar a reduir els nostres nivells de colesterol “dolent”.

Aquests són els beneficis de la civada

Com dèiem, és un aliment més que saludable, per la qual cosa veurem els seus beneficis:

  1. Aporta carbohidrats, però menys que alguns altres cereals
  2. Bona font de proteïnes, sent el cereal que més en conté
  3. Aportació de greixos saludables
  4. Gran contingut en minerals
  5. Gran contingut en vitamines
  6. Bona aportació de fitoquímics
  7. Ajuda a regular el trànsit intestinal pel contingut en fibra i evita el restrenyiment
  8. Ajuda a regular els nivells de colesterol, sobretot del colesterol “dolent” (LDL)
  9. Millora el control de la glucosa i la resistència a la insulina, millorant el sucre a la sang, per la qual cosa és una aliada boníssima en persones amb diabetis
  10. Pot disminuir les concentracions de triglicèrids
  11. És antioxidant gràcies al seu contingut en vitamina E i compostos fenòlics
  12. Té propietats antiinflamatòries
  13. Ajuda a regular la pressió arterial
  14. Augmenta la sacietat

Com pots afegir la civada a la teva dieta?

Com sempre, el més recomanat és que no s'hagi processat gaire perquè contingui tots els nutrients. Per això, ens decantarem per opcions com els flocs o els grans sencers. De forma habitual, sol prendre's en esmorzars o berenars, substituint altres cereals ensucrats:

  • Batut de civada
  • Coquetes de civada
  • En un bol amb iogurt o llet (amb fruita queda una combinació riquíssima)
  • Farinetes de civada
  • Galetes de civada
  • Pa de civada

Així que… Ja saps! Sigues original i comença a introduir la civada a la teva dieta usual per gaudir de tots els seus beneficis.

➡️ Societat

Més notícies: