Els motius pels quals hauries de prendre civada diàriament que et dono com a nutricionista
És cert que la civada s'ha popularitzat en els darrers anys, però realment no sabem com és de beneficiosa
La civada és un cereal molt saludable i complet, ja que conté molts nutrients, vitamines i minerals. Té gran versatilitat, i ha estat i és un dels cereals més consumits, i fins i tot és la base de l'alimentació d'alguns pobles i civilitzacions.
És un aliment principalment energètic per la seva gran aportació de carbohidrats, però també té una quantitat més que interessant de proteïnes, fibra, vitamines i minerals.
Les formes més habituals de consumir-la són en farina, en flocs o el gra sencer. També podem trobar altres productes com el segó de civada o la beguda de civada. Depenent del tipus de civada que mengem, es processarà al nostre organisme de forma diferent.
Quins nutrients ens aporta la civada?
Com dèiem, és un cereal molt complet. Principalment, com és obvi, conté carbohidrats, però sense quedar curt en la concentració de proteïnes. El seu contingut en greixos no és gaire alt, predominant sobretot les insaturades i destacant el seu alt contingut a Omega 6.
També aporta fibra soluble (betaglucans), vitamines del grup B com la B1 i la B3 i minerals com el potassi, el calci, el ferro i el fòsfor. I realment, aquesta llista podria ser molt més llarga afegint: magnesi, zinc, biotina…
És important destacar que gràcies a la seva composició en betaglucans i fibra soluble pot ajudar a reduir els nostres nivells de colesterol “dolent”.
Aquests són els beneficis de la civada
Com dèiem, és un aliment més que saludable, per la qual cosa veurem els seus beneficis:
- Aporta carbohidrats, però menys que alguns altres cereals
- Bona font de proteïnes, sent el cereal que més en conté
- Aportació de greixos saludables
- Gran contingut en minerals
- Gran contingut en vitamines
- Bona aportació de fitoquímics
- Ajuda a regular el trànsit intestinal pel contingut en fibra i evita el restrenyiment
- Ajuda a regular els nivells de colesterol, sobretot del colesterol “dolent” (LDL)
- Millora el control de la glucosa i la resistència a la insulina, millorant el sucre a la sang, per la qual cosa és una aliada boníssima en persones amb diabetis
- Pot disminuir les concentracions de triglicèrids
- És antioxidant gràcies al seu contingut en vitamina E i compostos fenòlics
- Té propietats antiinflamatòries
- Ajuda a regular la pressió arterial
- Augmenta la sacietat
Com pots afegir la civada a la teva dieta?
Com sempre, el més recomanat és que no s'hagi processat gaire perquè contingui tots els nutrients. Per això, ens decantarem per opcions com els flocs o els grans sencers. De forma habitual, sol prendre's en esmorzars o berenars, substituint altres cereals ensucrats:
- Batut de civada
- Coquetes de civada
- En un bol amb iogurt o llet (amb fruita queda una combinació riquíssima)
- Farinetes de civada
- Galetes de civada
- Pa de civada
Així que… Ja saps! Sigues original i comença a introduir la civada a la teva dieta usual per gaudir de tots els seus beneficis.
Més notícies: