Muntatge amb una imatge de fons d'un metge i en primer pla una persona amb una forquilla a la boca

SOCIETAT

Menjar ràpid engreixa? La resposta que dono sempre com a nutricionista

Sovint s'ha sentit l'afirmació que menjar ràpid engreixa, que és millor menjar lentament… Però realment la velocitat influeix en el pes?

Una afirmació que s'ha popularitzat molt en els darrers anys és que menjar ràpid engreixa. Aquesta hipòtesi sorgeix de la idea que, en menjar ràpid, els senyals de sacietat arriben més tard al nostre cervell, fent que mengem de més.

Però, d'on surt aquesta suposició i quanta veritat hi ha? Com a nutricionista, vinc a donar-te la resposta que necessitaves sobre aquest mite.

Per què es creu que menjar ràpid engreixa?

Generalment, associem la idea que menjar ràpid influeix en el pes. Doncs bé, per saber en quin moment va sorgir aquesta idea, hem de tirar força anys enrere, concretament fins al 1961. Va ser aquell any que va néixer la idea d'un “estil d'alimentació obès”.

Aquest estil de vida incloïa una ingesta ràpida d'aliments amb mossegades grans i freqüents. També afirmava que les persones amb obesitat mengen més ràpidament que les persones primes.

Amb això doncs, es van començar a fer recomanacions tals com disminuir la velocitat, fer mossegades més petites i, en definitiva, que el menjar durés més.

Els nous estudis han suggerit altres idees

Des de fa dècades que es fan nous estudis per determinar si la velocitat del menjar influeix en el pes, amb la idea de corroborar l'afirmació feta el 1961. Per sorpresa dels investigadors, els resultats van ser contradictoris.

A més, es va veure que anteriorment no s'havien fet estudis amb rigorositat científica, que més que res s'havia observat la forma de menjar de subjectes obesos en restaurants. Per tant, hem de desmentir la idea que hi ha un “estil d'alimentació obès”.

És millor menjar ràpid o menjar lent?

Després de desmentir aquesta idea, van sorgir nous estudis, fins a arribar a un publicat el 1994 que afirmava que les persones obeses mengen més a poc a poc que les persones primes.

En aquest estudi es confirmava que en menjar més lent, la distensió que es dona pel menjar és menor. Aquesta distensió modula la sacietat a través d'hormones com la grelina. Per això s'acaba menjant menys.

En conclusió, no podem dir que menjar més de pressa o més lent influirà en el teu pes, ja que calen més estudis. Ara bé, menjar més lent farà que tinguem millors digestions que si mengem ràpidament.

Hem de tenir consciència plena quan estem menjant, assaborir cada mossegada, sentir el que estem ingerint… Menjar ha de ser un plaer, no una cosa que s'ha de fer al llarg del dia.