Muntatge de fotos d'un bloc de pisos i al costat una mà subjectant diversos bitllets d'euros

SOCIETAT

Aquests són els llocs més barats per llogar a Espanya

Un estudi realitzat per un popular portal immobiliari revela els llocs més assequibles d'Espanya per llogar un habitatge el 2024

Actualment, tant el lloguer com la compra d'un habitatge han esdevingut tràmits summament costosos. El desafiament no només rau en el preu inicial de l'immoble, sinó també en les condicions de finançament associades a través d'hipoteques cares.

L'informe L'habitatge de lloguer a Espanya l'any 2023, del portal Immobiliari Fotocasa, indica els llocs amb els lloguers més econòmics el 2023. Aquests estan ubicats a les regions de Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia, la Comunitat Valenciana i Castella i Lleó.

Els tres municipis amb els lloguers més accessibles

1. Puertollano, ubicat a la província de Ciutat Reial (Castella-la Manxa), destaca com el municipi més econòmic per llogar habitatge el 2023, amb un preu mitjà de 5,01 euros/m² al mes. Un apartament de mida mitjana de 80 metres quadrats tindria un cost mensual de poc més de 400 €.

2. Don Benito, situat a la província de Badajoz (Extremadura). És el segon municipi amb els lloguers més assequibles, amb un preu mitjà de 5,34 euros/m², cosa que resulta en un cost mitjà mensual de 427 €.

3. Al tercer lloc de la llista de municipis amb els lloguers més econòmics es troba Plasència, localitzat a la província de Càceres (Extremadura). El preu mitjà és de 5,69 euros/m² al mes, cosa que equival a un cost de 455 € per a un apartament de 80 metres quadrats.

Municipis amb el preu més barat per metre quadrat d'Espanya

MunicipisPreu del metre quadrat al mes
Puertollano (Ciutat Reial)5,01 euros/m²
Don Benito (Badajoz)5,34 euros/m²
Úbeda (Jaén)5,56 euros/m²
Plasència (Càceres)5,69 euros/m²
Ciutat Reial capital5,78 euros/m²

Si ens fixem en els preus per comunitats autònomes, queda molt clar que totes dues amb preus més barats són Extremadura i Castella-la Manxa, amb una mitjana de 6,30 i 6,28 euros/m² al mes, respectivament.

Preu del metre quadrat de l'habitatge de lloguer al mes per comunitats

Comunitat AutònomaPreu del metre quadrat al mes
Andalusia10,10 €
Aragó9,23 €
Principat d'Astúries9,37 €
Illes Balears16,90 €
Illes Canàries12,79 €
Cantàbria11,71 €
Castella i Lleó8,61 €
Castella-la Manxa6,28 €
Catalunya15,95 €
Comunitat Valenciana11,60 €
Extremadura6,30 €
Galícia8,63 €
Comunitat de Madrid17,38 €
Regió de Múrcia8,02 €
Comunitat Foral de Navarra11,05 €
País Basc15,37 €
La Rioja8,17 €

Els canvis que porta la llei d'habitatge

La ja coneguda Llei d'Habitatge ve amb molts canvis en els límits de preus del lloguer. Un dels canvis més significatius és el límit del 3 % en les renovacions anuals dels contractes de lloguer el 2024. Per al 2025, la pujada es farà d'acord amb un nou índex de referència que encara s'ha de definir.

En cas d'un lloguer nou, l'arrendador haurà de pagar els honoraris a l'agència que recolzi en el procés de lloguer. Tampoc no podran carregar al seu inquilí les despeses de l'habitatge com l'IBI o les taxes d'escombraries.

Una altra mesura que hauran de tenir en compte és que, si decideixen posar al mercat el seu habitatge, ho podran fer al preu que considerin oportú. Tot i això, si la comunitat autònoma o ajuntament han declarat la zona com a "tensionada", no podran fer-ho. En aquest cas, el preu de referència serà el del darrer contracte més una actualització del 3 %.