Imatge d'un cotxe amb un agent de la Guàrdia Civil i una altra de diversos bitllets d'euros

SOCIETAT

Si vas amb cotxe, però no condueixes, també t'arrisques a rebre una multa de la DGT

Evita cometre aquestes infraccions, de fins a 500 euros de multa, per les quals et sancionarà la DGT encara que no vagis conduint

Moltes persones tenen la idea errònia que els copilots no poden ser multats per la DGT, però res més lluny de la realitat. Altres tenen dubtes si quan es comet una infracció al volant, ha de pagar la multa qui condueix o es divideix entre aquest i el copilot.

Més enllà d'aquest darrer aspecte, hem de saber que els copilots també poden ser multats per la DGT, i així ho aclareix al Reglament General de Circulació. I és que no anar conduint no vol dir que no ens puguin sancionar si cometem una infracció. Aquest reglament considera els ocupants del vehicle com a "usuaris de la via", per la qual cosa tots han de complir el codi de circulació rigorosament.

Pel que fa a les multes, arriben fins als 500 € en els casos més greus. Però si parlem dels copilots, mai suposarien cap quitació de punts al carnet de conduir.

La DGT avisa els copilots: multes de 80 a 500 euros si fas aquestes infraccions

Les infraccions més habituals són les de portar una mala postura dins del vehicle, especialment si molesta la conducció del conductor. També s'hi inclouen treure el cos per la finestreta o el sostre retràctil o posar els peus al quadre de comandament i parlaríem d'una multa de 80 a 100 €.

"Està obligat a mantenir la seva llibertat de moviments, el camp de visió i l'atenció permanent a la conducció que garanteixin la seva pròpia seguretat. La de la resta dels ocupants del vehicle i la dels altres usuaris de la via", diu el Reglament de Circulació.

Les multes més grans de la DGT: per llençar les escombraries o objectes fora del cotxe

Les multes de la DGT que arriben als 200 € radiquen sobre no portar el cinturó de seguretat, sigui el conductor o el copilot. Si a més és el conductor el que no porta el cinturó, li portarà una pèrdua de quatre punts al carnet de conduir. Una altra multa de 200 € tractaria que el copilot viatgi amb un menor als braços.

Multes de la DGT sobre els passatgers del vehicle que no condueixen

INFRACCIÓSANCIÓ
Mala postura80 -100 euros
No fer servir el cinturó200 euros
Viatjar amb un menor als braços200 euros
Llençar les escombraries a l'exterior500 euros

Si parlem d'un nen que no arribi als 135 centímetres, ho haurà de fer obligatòriament en una cadira regulada pel Sistema de Retenció Infantil. Si no la porta, la multa aniria directament per al conductor.

Finalment, les multes que arriben a 500 € són aquelles que impliquin llançar objectes cap a l'exterior del cotxe, llençar les escombraries per la finestreta o, per exemple, una cigarreta. Si parlem del conductor, aquests gestos incívics el farien perdre sis punts del carnet de conduir.

➡️ Societat

Més notícies: