Imatge de fons de diverses persones celebrant davant d'una administració de loteria i una altra del jove tiktoker Sergio Begueira
SOCIETAT

Un jove es fa viral explicant per què no hauries de comprar Loteria de Nadal

Considera que és una manera de recaptar impostos i que molts dels afortunats acaben arruïnats poc temps després de guanyar

L'explicació del youtuber Sergio Begueria desvetllant els motius pels quals no hauries de comprar Loteria de Nadal s'ha tornat viral. Al vídeo que comparteix a TikTok l'usuari Sergio Begueria assenyala: "Aquest any no jugaré, i t'explicaré el perquè".

A les portes d'una administració de Loteries, per a sorpresa de tothom, decideix trencar un dècim per al sorteig del pròxim 22 de desembre .

Pregunta als seguidors si realment coneixen la veritable història de la loteria. Indica que té l'origen el 1771, quan "el ministre del Consell de l'època, Ciriaco González Carbajal, decideix impulsar aquest model de joc d'atzar". El va utilitzar com una via més d'ingressos, per poder recaptar impostos.

Aquest noi explica que en aquell moment hi havia "una guerra d'Independència i les despeses militars pujaven moltíssim, i no s'ho podien permetre". D'alguna manera, van intentar treure profit de la "il·lusió col·lectiva" que genera un joc com aquest.

Els ciutadans es van prestar encantats a pagar aquest impost. Per això es "coneix la loteria com l'impost voluntari que paga el ciutadà". El vídeo compartit per Sergio compta amb més de 110.000 likes i més de 3.300 comentaris.

Una raó de pes per evitar la Loteria de Nadal

Però més enllà que es consideri la loteria com un mitjà per recaptar impostos, també hi ha una altra raó de pes per no comprar-la. Sergio Begueria recolza la seva teoria en un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya. Aquesta investigació revela que "més del 70% de la gent que guanya la loteria acaba arruïnada en només cinc anys".

Afirma el següent: "Ja que em poso a guanyar diners, prefereixo guanyar-los d'una manera sobre la qual tingui responsabilitat al 100% del que passa". No li agrada dependre "d'una cosa aleatòria", com és el cas d'un sorteig.

Els seus seguidors també van voler aportar el punt de vista sobre l'assumpte. Molts es mostraven contraris a les explicacions que donava el tiktoker.

"Al meu pare li va tocar el 2004, va poder muntar el seu negoci i avui vivim en una casa pròpia gràcies a això", li van contestar. Un altre usuari descarta que un pugui arruïnar - se amb el que toca amb la Loteria de Nadal. "L'únic que fas és pagar la casa i viure una mica millor", destaca.

També hi ha gent que opina que "no jugar per si t'arruïnes és com no agafar el cotxe per si t'estrelles". En qualsevol cas, uns quants coincideixen que en la seva situació econòmica, un premi els pot ajudar molt a millorar.