Imatge de fons d'una oficina amb persona treballant, amb una altra imatge d'una dona amb gest pensatiu i una altra imatge d'un rellotge digital que marca les 16.44 de la tarda
SOCIETAT

La nova jornada laboral a Espanya, més a prop que mai, però no per a tothom

El Gobierno té previst reunir-se properament amb els agents socials per abordar la reducció de la jornada de treball, que en realitat afectarà només una sèrie d'empleats

La nova jornada laboral ja es comença a perfilar. El Gobierno confirma que treballa en la seva implantació, tot i que encara trigarà un temps a veure's reflectida a les empreses. A més, adverteixen que no tots els treballadors se'n beneficiaran.

Després d'aprovar divendres passat l'augment del Salari Mínim Interprofessional, l'objectiu se centra ara en la disminució de l'horari de treball. Passarà de les 40 hores setmanals fins a les 38,5 hores el 2024.

Aquest exercici servirà de transició per assolir les 37,5 pactades per al 2025. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, confirmava en una entrevista els passos a fer.

"Ara propiciarem una de les grans reformes del nostre país". Indicava que "té a veure amb el temps de vida i amb el temps de treball, és a dir, amb la reducció de la jornada laboral". Afegia que era un dels compromisos adquirits entre la seva formació i el PSOE per assolir un pacte d'investidura.

Molts treballadors se'n veuran beneficiats

La mitjana d'hores treballades a la setmana al nostre país se situa a les 37,8 hores, segons Eurostat. Tot i això, s'estima que són milions els empleats que superen aquesta barrera i que ara es beneficiaran d'aquesta reducció horària.

En concret, el 55% dels treballadors coberts per conveni compten amb jornades que superen les 38,5 hores. Així ho recull l'Estadística de convenis col·lectius del Ministeri de Treball.

Si s'analitza per trams, entre 38,5 i 39,5 hores hi ha 5,29 milions d'assalariats. Entre 39,5 i 40 hores, 436.000, i per sobre de les 40 hores n'hi ha 357.496.

Això suposa que al voltant de sis milions de persones treballen més de 38,5 hores. Aquestes són justament les que es beneficiarien d'aquesta nova jornada laboral.

Ara queda per veure com es duu a terme aquesta reducció de jornada. La intenció és que aviat s'obri la mesa de negociació entre el Gobierno i els agents socials per decidir-ho.

Malestar entre els empresaris

La decisió de rebaixar l'horari de treball suposarà un contratemps important per a les empreses. Fa temps que la patronal es manifesta en contra d'aquesta mesura que afectarà directament sobre els seus comptes. Implicarà que els empleats treballin una hora i mitja menys a la setmana sense que el salari es vegi reduït.

Entre altres coses, el sou per hora treballada pujarà, encarint-se els costos de les companyies i disminuint el marge de benefici. Algunes ja han alertat que perdran poder competitiu a l'exterior, mentre que d'altres anuncien retallades i pèrdues de llocs.

Els empresaris, a través de la CEOE i Cepime, van denunciar l'"afany intervencionista" del Gobierno. Aquesta mesura suposa "un atropellament al paper constitucionalista dels agents socials", apunten.

Estimen que aquest canvi a la jornada laboral, fins a arribar a les 37,5 hores, comportarà un augment dels salaris de gairebé el 7%. L'única manera de compensar-ho seria amb treballadors més productius, que en menys temps poguessin produir el mateix. No obstant això, la productivitat al nostre país ja fa un parell de dècades estancada, publica El Mundo.