Muntatge d'una dona cuinant i un saler a la part dreta
SOCIETAT

És important reduir el consum de sal? T'ho aclareixo com a nutricionista

La sal és un producte gairebé essencial a la nostra cuina per realçar el sabor, però tenim un consum massa alt

Amb motiu del Dia Mundial de la Hipertensió que va ser el 17 de maig, crec que és important fer un repàs sobre el consum de sal. De sempre possiblement hem sentit que no ens hem d'excedir en el seu consum, i sento dir-vos que aquesta afirmació és certa. 

Podem consumir sal, no dic que l'hàgim d'eliminar del tot, però sí que és cert que l'hem de limitar molt més. Concretament, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la ingesta de sal hauria de ser menys de 5 grams al dia, és a dir, una culleradeta de postres. Atureu-vos a pensar la sal que consumiu al dia… possiblement us passeu aquesta recomanació.

Consumir un excés de sal pot comportar diverses patologies

És important, independentment de l'edat que tinguem, que controlem la nostra ingesta de sal. Si passem les recomanacions fetes per l'OMS, pot comportar-nos a:

  • Hipertensió arterial. És la malaltia més típica que pot fer l'excés de sal. La Revista Espanyola de Cardiologia va publicar aquest any que a Espanya es donen 46.000 morts cada any per aquesta patologia.
  • Malalties cardiovasculars. La hipertensió pot donar lloc a malalties del cor.
  • Problemes renals, com ara insuficiència renal i càlculs renals.
  • Retenció de líquids.
  • Osteoporosi.

Com puc reduir la sal de la meva dieta?

El primer consell que us donaria com a nutricionista, és reduir ja la sal de nens, ja que així no ens acostumarem al sabor salat. Però si ja anem tard per fer-ho, tranquils, que podem reeducar el nostre paladar i reduir la sal. Per això, us brindo diversos consells:

  1. Evita aliments processats i preparats: patates xips, conserves, embotits, snacks…
  2. Llegeix les etiquetes, ja que així podràs distingir si porta sal.
  3. Cuina a casa controlant la sal que fas servir.
  4. Substitueix la sal per espècies, herbes aromàtiques, suc de llimona…
  5. Tria les versions lliures de sal, com fruits secs sense sal, tortitas de blat de moro…
  6. Si tens hipertensió, opta per conserves baixes de sal.
  7. Redueix gradualment la sal si hi estàs molt acostumada, si no trobaràs els aliments insípids i no deixaràs que el teu paladar s'adapti al canvi.
➡️ Societat

Més notícies: