Muntatge amb una dona jove amb les mans al cap i un assortiment de galetes al davant i un cercle amb diversos plats de menjar
SOCIETAT

Què és millor quan estem a dieta, prohibir o limitar aliments?

Ets dels que quan volen aconseguir un objectiu tries el camí llarg però segur, o curt i amb obstacles?

Segur que en algun moment o circumstància de la vida has eliminat temporalment algun aliment de la teva dieta. Ja que pensaves que aquest aliment era el causant que pugessis de pes o que així podies arribar abans al teu objectiu.

Fa un mes més o menys vaig plantejar als meus seguidors la pregunta següent: És millor perdre pes prohibint certs aliments o limitar-los i fer una reeducació alimentària?

La gran majoria va respondre que la millor opció era limitar i reeducar, però també hi va haver qui va optar per l'opció de prohibir aliments. I jo em pregunto: De què serveix fer-ho així?

De què serveix prohibir aliments en una dieta?

D'aquesta manera no aprenem absolutament res, només ens motiva arribar com més aviat millor a l'objectiu sense centrar-nos en allò que realment importa. Que és aprendre a conviure amb tots i cadascun dels aliments que ens envolten, aconseguint tenir així una bona relació amb el menjar.

Vaig plantejar la pregunta perquè en consulta és habitual trobar persones que venen de dietes molt restrictives o de la típica dieta de moda en què han pres algun producte "dietètic" amb el qual han substituït alguna de les ingestes del dia.

Al principi em xocava una mica veure que allò que més motivés fos arribar a l'objectiu en poc temps, que fos una cosa estètica més que per salut. Després vaig entendre que la culpa de tot això la té la societat i aquests estàndards de bellesa que fan que desenvolupem complexos que abans no teníem.

Això ens pot empènyer a fer bogeries per perdre el pes que ens sobra i amb això sentirem millor i no sentir-nos jutjats pel que pensi la gent. Però no ha de ser res de res.

Abans d'iniciar qualsevol canvi d'hàbit, hem de voler i acceptar el nostre cos tal com és, i gaudir del camí cap a aquests nous hàbits sense maltractar-nos físicament ni psicològicament. I per descomptat, no fer-ho per ningú més que per nosaltres mateixos.

El motiu pel qual és millor limitar que prohibir aliments

Doncs bé, quan limites un determinat aliment no ho estàs eliminat de la teva dieta, sinó que estàs limitant el consum d'aquest producte o optant per alternatives més saludables. Per tant, no els estem catalogant en aliments bons o dolents, i encara menys prohibint el consum de cap aliment.

D'altra banda, amb la prohibició i, amb això, l'eliminació de determinats aliments que per algun motiu volem eliminar de la nostra dieta, el que aconseguim és que els desitgem encara més i que la dieta ens resulti més difícil, ja que n'augmenta el desig.

Com a conseqüència, aquest tipus de conductes poden desembocar en atraconades, sentiments de culpa i derivant en trastorns de conducta alimentària. Ja que “agafem” por i ens culpem després de la ingesta de certs aliments que considerem “prohibits”.

I, per descomptat, amb això no hi ha aprenentatge, el que únic que aconseguim és frustració per la restricció. Tot això té connotacions negatives amb certs aliments i promou una mala relació amb el menjar.

La solució és senzilla: inclou a la teva dieta tota mena d'aliments

Hem de “controlar” sempre la freqüència de consum dels aliments de manera moderada, equilibrada i personalitzada, tenint sempre un enfocament flexible.

La solució per a una "dieta" equilibrada és incloure tota mena d'aliments i adoptar-la com a forma de vida (cosa fonamental perquè realment funcioni), no com una cosa temporal. No te n'oblidis!