Muntatge d'un nutricionista escrivint en una llibreta amb aliments damunt la taula i farina refinada amb ombreig negre

SOCIETAT

Deixo de menjar gluten si no soc intolerant?: La meva resposta com a nutricionista

En els últims anys han guanyat gran popularitat les dietes lliures de gluten, fins i tot entre aquelles persones no intolerants

Dins la infinitat de dietes que s'han posat de moda en els últims anys, trobem la dieta sense gluten. I afirmo amb tota seguretat que és una moda, perquè la majoria de gent ho fa sense cap base científica ni cap justificació.

Em refereixo al típic "la meva amiga ho ha vist a xarxes i a ella li va bé", o "el meu cunyat des que ho fa ha perdut 10 kg". Parem un moment, que no em canso de repetir que el que li va bé a un, no ha d'anar bé a l'altre.

I que si una persona intolerant al gluten l'aparta de la seva dieta, evidentment se sentirà millor, però no ha de ser el teu mateix cas. Però bé, anem per parts i comencem pel principi, per conèixer què és el gluten.

Què és el gluten?

Us asseguro que, per tot el que em trobo a la meva consulta de nutricionista, hi ha molta gent que no té ni idea de definir-me què és el gluten. Sense anar més lluny, el gluten és una proteïna que es troba en cereals com el blat, l'ordi i el sègol.

Per a la majoria de la població no presenta problemes, però sí que els causa en persones amb malaltia celíaca, sensibilitat al gluten no celíaca o altres patologies relacionades amb el gluten.

La malaltia celíaca afecta aproximadament l'1% de la població. Es tracta d'un trastorn autoimmune greu. Aquesta proteïna ha estat objecte de debat i controvèrsia en els darrers anys, cosa que ha portat a l'augment de la popularitat de les dietes lliures de gluten.

Els beneficis d'una dieta lliure de gluten

  1. Possible reducció de simptomatologia digestiva: hi ha qui reporta una millora en els símptomes digestius com inflor, gasos i malestar.
  2. Major varietat d'aliments saludables: de forma indirecta, en eliminar els productes sense gluten, és possible que augmentis el consum de fruites, verdures, proteïnes magres… però tampoc no es pot demostrar.
  3. Potencial per descobrir sensibilitats no diagnosticades: és clar que, si eliminant el gluten de la teva dieta et sents millor, és que hi ha algun tipus d'intolerància a aquesta proteïna.

A més, en persones amb sensibilitat al gluten i celíacs, trobem alleugeriment de símptomes gastrointestinals, reducció de la inflamació, millora de la pell i augment d'energia i vitalitat.

Atenció als contres d'una dieta sense gluten

Ara bé, també és important prestar una atenció especial als contres d'una dieta sense gluten. I és que eliminar aquesta proteïna no sempre és la millor opció, ja que pot comportar:

  1. Restricció innecessària de nutrients: el gluten es troba en una varietat d'aliments alts en nutrients. En eliminar-los de la teva dieta, pot resultar una ingesta reduïda de fibra, vitamines del grup B, ferro, zinc…
  2. Major cost econòmic i dificultat per seguir la dieta: els productes sense gluten acostumen a ser més cars que els que sí que porten gluten. A més, hi ha més dificultat per seguir-la en moments d'anar a dinar fora o de viatjar, ja que molts restaurants encara no tenen gaires opcions.
  3. Risc d'acabar consumint aliments processats: de vegades s'acaba recorrent a productes processats sense gluten amb quantitats excessives de sucre, greixos poc saludables i additius.

El meu consell sobre la ingesta de gluten com a nutricionista

No t'has de deixar portar sense saber gaire bé què estàs fent. Si tens malestar digestiu amb la ingesta de gluten, consulta amb el teu metge i ves al digestòleg perquè et pugui fer un diagnòstic basat en proves, no en xarxes socials.

Eliminar el gluten de la dieta pot tenir beneficis per a les persones amb sensibilitat al gluten i amb celiaquia, però no en persones que no tenen trastorns relacionats amb el gluten.

➡️ Societat

Més notícies: