Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros amb un rètol de prestacions del SEPE
SOCIETAT

El Gobierno confirma el canvi més gran amb l'ajuda per desocupació a Espanya

Els sis primers mesos, els aturats passaran a cobrar 570 euros, i posteriorment 540 euros durant sis mesos més

El subsidi per desocupació passarà dels 480 euros actuals als 570 euros els primers 6 mesos a Espanya. És l'acord a què han arribat els ministeris d'Economia i Treball aquest dimarts, 19 de desembre.

La mesura també recull que, passat aquest període inicial de 6 mesos, els aturats passaran a cobrar 540 euros durant 6 mesos més. Finalment, durant la resta de la durada del subsidi es cobrarà, com fins ara, 480 euros. A més, també s'elimina el mes d'espera per accedir al subsidi.

Quanties del subsidi per desocupació segons el pactat pel Govern

SITUACIÓQUANTIA
Primers 6 mesos570 euros
Els següents 6 mesos540 euros
Última part del subsidi480 euros

Aquest és el text sobre la reforma del subsidi per desocupació que s'emportarà avui mateix al Consell de Ministres. Això després d'unes llargues negociacions entre els ministeris liderats per Nadia Calviño i Yolanda Díaz.

Més despesa pública per al Gobierno

El que no queda clar, de moment, és com es pagarà aquest increment de la despesa pública, tenint en compte la situació ja difícil dels comptes de l'Estat. Cal tenir present que la ministra Calviño ja es va mostrar reticent a mantenir, per exemple, l'impost a la banca en el disseny actual, com li demanava la vicepresidenta Yolanda Díaz.

I és que, amb l'augment de la quantia i dels beneficiaris, aquest subsidi suposarà ara un desemborsament molt més gran per al Gobierno.

Avui dia es tracta d'un subsidi que arriba a un total de 800.000 persones a Espanya. Aquesta reforma pot fer que passi a ser cobrat per 400.000 aturats més, és a dir, un total de 1.200.000 persones.

Doncs entre les mesures pactades per Calviño i Díaz també trobem l'ampliació de la cobertura per desocupació. Concretament, entraran al sistema nous col·lectius:

  • S'incrementa la protecció a les persones aturades menors de 45 anys i sense càrregues familiars.
  • S'incorpora també a la protecció als eventuals agraris i persones treballadores transfrontereres de Ceuta i Melilla.
  • Ho podran cobrar tant menors de 45 sense càrregues familiars, com més grans de 52 amb càrregues familiars. Tots dos grups encara que els membres de la unitat familiar tinguin rendes per sobre de les marcades al llindar.

A més, com diem, augmenta la quantitat de diners que cada persona cobrarà durant el primer any. En total, cada aturat passaria a cobrar 900 euros més del que hagués cobrat fins ara durant el primer any que rebi l'ajuda. Un total de 90 euros extres al mes els sis primers mesos i de 60 euros més també mensuals en els sis següents.

Es cobrarà més i serà compatible amb un sou

Una altra de les coses que destaquen, i molt, d'aquest pacte a què s'ha arribat avui mateix, és la situació en què es podrà cobrar aquest subsidi. I és que, potser la novetat més important és que serà compatible durant 6 mesos –180 dies– cobrant un sou si un troba una feina.

Aquesta decisió s'ha pres amb la intenció que sigui una ajuda per facilitar la transició al mercat laboral de les persones que es troben en situació d'atur. I és que un dels objectius bàsics d'aquesta reforma, segons els dos ministeris, és millorar l'ocupabilitat i la reinserció laboral.

S'afirma que, el fet de permetre compatibilitzar el subsidi amb el sou de treballador, pot fer que més persones tractin de trobar ràpidament una feina. D'aquesta manera aconseguirien estar cobrant els diners de l'ajuda com a extra al sou de treballador.

Una altra de les coses que destaquen de la reforma és que el mes d'espera quedarà eliminat per poder accedir al subsidi per desocupació. I no només això, sinó que el subsidi es revisarà de forma trimestral, i ja no de manera mensual. D'aquesta manera, els aturats poden despreocupar-se una mica més de complir alguns requisits, especialment els que tenen a veure amb les rendes.