Fotomuntatge amb una imatge d'una planta química de fons i al capdavant una rodona vermella amb una cuina de gas encesa
SOCIETAT

Adeu a tenir gas a casa: quan es farà efectiu i quina és la millor opció

La Unió Europea ha arribat a un acord provisional per eliminar completament l'ús del gas als edificis durant les properes dècades

La Unió Europea ja ha fet el primer pas per començar a prohibir els combustibles fòssils i apostar per energies renovables. Fa uns dies, el Consell Europeu i el Parlament Europeu van arribar a un acord provisional per eliminar l'ús de gas als edificis de cara a les properes dècades.

Un pla que s'emmarca a l'Acord de París, que obligarà en un futur que no es produeixin emissions netes de CO2. Per això es pretén que, d'aquí a unes poques dècades, s'instauri l'ús de noves energies eficients i renovables.

La UE fixa una data per prohibir el gas als edificis

La Unió Europea ha fixat finalment una data per al que ja es temia. La prohibició completa de l'ús dels combustibles fòssils als edificis.

Un fet que es tradueix, en termes clars, en la prohibició de tenir gas a les nostres cases. Un primer pas endavant clar en la transició energètica per part de la Unió Europea que pretén apostar per les energies renovables i aconseguir una Europa més verda i lliure de combustibles fòssils.

Per dur-ho a terme, la UE va crear el Pacte Verd Europeu, que, amb el programa Objectiu 55, pretén començar per la reducció de les emissions de gas de cara al proper 2030.

Tot i això, en el cas de construccions públiques i edificis nous, les prohibicions de l'ús de gas començarien a aplicar-se entre el 2028 i el 2030, donat a la intenció d'Europa de construir des de zero infraestructures més sostenibles i amb energies renovables.

La data, però, per prohibir el gas de manera definitiva s'ha posposat fins al 2050. Però, encara que es tracti d'una data força llunyana, hi ha moltes mesures que cal dur a terme abans de la prohibició completa del gas.

Com afectarà la prohibició del gas

Aquesta mesura de la UE no passarà precisament desapercebuda. De fet, causarà un gran impacte entre tots els ciutadans europeus, que habitualment fem servir el gas a casa nostra per a diferents accions quotidianes.

Actualment, es calcula que a la UE hi ha 100 milions d'edificis residencials que fan servir combustibles fòssils cada dia. Per tant, es tracta d'una mesura impossible d'implementar si no és a llarg termini, per la qual cosa la UE ha donat un temps de gairebé dues dècades.

Europa ja ha proposat, a més, algunes alternatives més eficients i renovables al gas per fer servir a les llars. Aquestes són l'energia solar, les bombes de calor, l'aerotèrmia o les plaques d'inducció.

Per aprofitar l'energia solar, la UE ja ha establert l'obligatorietat d'instal·lar plaques solars a alguns edificis. Una implementació que s'estendrà cap al 2027 als nous edificis públics.

➡️ Societat

Més notícies: