Metge amb gest d''okey' i productes lactis darrere
SOCIETAT

Aquests són els formatges que sí que pots menjar si ets intolerant a la lactosa

Tenir intolerància a la lactosa no vol dir haver de privar-te de per vida dels lactis i els seus derivats, com el formatge

Possiblement algú del teu cercle més proper que tingui intolerància a la lactosa, ja s'ha tret la llet de la seva vida o diu que si pren formatge o un iogurt no ho digereix del tot bé.

Per més que la majoria dels casos no estiguin diagnosticats i siguin sensacions personals, la prevalença de la intolerància a la lactosa és molt alta.

Ja el 2015 la Societat Espanyola de Patologia Digestiva va estimar que del 30% al 50% de la població espanyola té intolerància a la lactosa. Aquestes dades s'han elevat molt des de llavors, però sense tenir dades exactes.

Què és la intolerància a la lactosa?

La lactosa és un sucre present a les llets de tots els mamífers (vaca, cabra, ovella…). Quan s'ingereix, la lactasa és la que passa a ser la protagonista. Aquest és un enzim que es produeix a l'intestí prim i que permet absorbir la lactosa.

Quan aquest enzim anomenat lactasa no té prou activitat o el nostre intestí no la produeix, és el que s'anomena intolerància a la lactosa. Aquesta intolerància fa que no es pugui pair la lactosa, comportant símptomes com diarrea, inflor, dolor abdominal…

Sí que és cert que hem de tenir en compte que el llindar de tolerància a la lactosa varia molt d'una persona a una altra. És a dir, hi haurà qui digereix malament fins a un iogurt i hi haurà qui podrà prendre una mica de llet sense problema.

Quins formatges puc menjar si tinc intolerància a la lactosa?

El primer que necessitem saber és que hi ha formatges que de manera natural no tenen lactosa. Aquí és on us pot explotar el cap… Com pot ser que un formatge que ve de la llet no tingui lactosa? Doncs és pel seu procés de fabricació.

Durant el procés de curació del formatge s'elimina gran part de la lactosa, per tant serien les opcions més recomanables per a una persona amb intolerància. Per contra, els formatges frescos són els menys aconsellats, ja que solen contenir més lactosa.

També cal destacar que per a aquella gent amb graus d'intolerància alts, hi ha formatges sense lactosa que ja són elaborats amb llet a la qual s'ha eliminat o hidrolitzat la lactosa.

Per tant, per remarcar alguns formatges, podríem parlar de:

  • Formatge manxec curat
  • Parmigià Reggià
  • Idiazábal
  • Formatge gruyere
  • Formatge cheddar
  • Formatge camembert

Logo de TelegramNOVEDAD TELEGRAM: ¡Pincha aquí para recibir GRATIS los mejores Trucos para Adelgazar y de Belleza en Telegram!

I puc saber d'alguna manera si el formatge té lactosa o no?

Doncs si no saps segur si el formatge porta molta lactosa o no i vols assegurar-te, hi ha una manera molt fàcil de comprovar-ho.

Com hem dit, la lactosa és un sucre. Doncs bé, si anem a la taula nutricional del formatge en qüestió i veiem que els sucres són 0g o gairebé 0g, vol dir que té molt poca lactosa o gairebé res.