Muntatge amb diversos tipus de llegums amuntegats i un cercle amb el cos d'un metge amb bata blanca

SOCIETAT

El truc que et dono com a nutricionista per evitar els gasos en menjar llegums

És molta la gent que pateix de gasos en menjar llegums, tant que fins i tot deixen de menjar-les i les aparten de la dieta

El 10 de febrer va ser el Dia Mundial de les Llegums. Aquest grup d'aliments és tan bo que fins i tot té un dia propi, per commemorar-les. Dins aquest grup trobem: llenties, cigrons, mongetes, fesols, cacauets, pèsols, faves, soja, tramussos…

Els llegums són un aliment molt complet. Ens aporten proteïnes vegetals, fibra, vitamines, minerals… A més, són molt versàtils i molt econòmiques, fet que no va gens malament amb els temps que corren i els preus que no paren de pujar.

Però... hi ha un problema molt comú amb aquest grup d'aliments, i és que donen gasos. Molts gasos.

Per què els llegums donen gasos?

Doncs veuràs, els llegums contenen un tipus de carbohidrat anomenat oligosacàrids. El nostre cos no és capaç de pair aquests carbohidrats del tot, ja que no té els enzims necessaris per pair-los a l'intestí prim.

Què passa doncs? Que aquests oligosacàrids es converteixen en una gran menjar per als bacteris del nostre intestí prim, més concretament el nostre còlon.

I és clar, com suposo podeu imaginar, en aquest festí que s'enganxen els nostres bacteris es produeixen molts gasos com a diòxid de carboni, hidrogen i metà.

Es poden evitar els gasos que produeixen els llegums?

Doncs per sort, us puc dir que sí. És cert que són alguns trucs que podem donar de forma generalitzada, i el que et serveixi a tu potser no serveix a l'altre, però de forma general sí que els podrem evitar.

Et compartiré ara alguns trucs per evitar els gasos després de menjar-nos un bon cocido o una fabada:

  • Posar en remull els llegums i esbandir-los. Si posem els llegums en remull durant diverses hores o en aigua tota la nit (canviant-ho un parell de vegades), els hidratarem i podrem reduir l'efecte dels oligosacàrids.
  • Afegir espècies i/o herbes aromàtiques. Afegir comí, fonoll, romaní o gingebre durant la cocció dels llegums pot millorar-ne la digestibilitat.
  • Eliminar la primera aigua de bull. Això pot ajudar a alleujar els gasos.
  • Cuinar correctament. Cal cuinar-les completament fins que estiguin toves per descompondre encara més els oligosacàrids. Una altra opció per evitar aquest llarg temps és comprar-les en pot, ja cuites.
  • Passar-les pel passa-purés. Consumir-les com a puré o hummus serà millor per a la seva digestió.
  • Consumir-les en format de pasta. Tenim la sort de trobar a tots els supermercats pasta de llenties, pasta de cigrons, de pèsols...