Muntatge d'una eruga processionària, un gos i la seva propietària

SOCIETAT

Què és l'eruga processionària i per què és tan perillosa per a humans i mascotes?

El contacte amb l'eruga processionària pot provocar reaccions inflamatòries i oculars, entre altres problemes de salut

L'eruga processionària ( Thaumetopoea pityocampa) es caracteritza pel seu pas marcial en una fila extensa, al costat d'altres insectes de la seva espècie. Aquesta desfilada d'erugues es produeix cada any entre finals de febrer i abril, quan comença el bon temps. Però el 2024, l'absència de pluges i les temperatures inusualment altes estan provocant que les erugues comencin a sortir molt abans.

Amb el bon temps, l'eruga processionària deixa els pins on passa el seu estat larvari, generant un perill seriós per a persones i, especialment, per als gossos. Busquen un lloc sota terra on quedar-se, com a crisàlides, fins que emergeixin a l'estiu.

Què és la perillosa eruga processionària i on es localitza?

Cal anar amb compte, perquè és realment perillós per a la salut, sobretot per als nens i les mascotes, trobar-ne alguna. L'eruga processionària es troba, a més d'Espanya, a Portugal, França, Itàlia, Grècia, Bulgària, Turquia, Tunísia i Algèria. També a Israel, Palestina, Síria, Líban, Egipte, Marroc i Líbia.

Es pot localitzar a parcs, jardins i zones d'esbarjo on hi hagi pins. A més, aquest insecte provoca defoliacions de pi, destruint els arbres on tenen el niu.

Jorge Galván, director general de l'Associació Nacional d'Empreses de Sanitat Ambiental (ANECPLA), explica que "ni tan sols cal el contacte directe amb les erugues. Quan se senten amenaçades, llancen els seus pèls a l'aire, generant irritacions i al·lèrgies, especialment si aquests arriben, per exemple, als ulls”.

El perill més gran de l'eruga processionària

Poden provocar lesions oculars, urticàries i reaccions al·lèrgiques al contacte amb les erugues processionàries en alliberar la histamina. El perill és a la coberta de 600.000 pèls blancs, espines urticants amb histamina, tòxica al contacte, i que alliberen com a mecanisme de defensa quan estan amenaçades.

Per això, compte amb els nens i amb els gossos, ja que en desplaçar-se criden l'atenció d'aquests, que podrien voler olorar-les o fins i tot menjar-se-les. En cas de tenir contacte directe amb una eruga, us oferim uns consells principals a seguir.

  • Treure els pèls a la zona afectada amb l'ajuda d'unes pinces o de cinta aïllant (no fer servir les mans)
  • Rentar la zona amb aigua abundant
  • Evitar gratar-se o fregar-se la zona afectada
  • Alguns experts recomanen prendre un paracetamol per alleujar la molèstia
  • Acudir al metge en cas de patir febre, problemes respiratoris, inflamació de cara o llengua, de patir asma o cardiopaties o en cas d'embaràs

Pel que fa al contacte amb les mascotes, podrien patir reaccions inflamatòries, oculars, problemes digestius i respiratoris greus. Es pot alleujar l'animal netejant la zona afectada amb aigua calenta i sabó. A més, cal anar ràpidament a un veterinari, ja que en els casos més greus el gos podria morir en un termini de dues hores.

➡️ Societat

Més notícies: