Metge fent gest d''ok' i carn i peix de fons

SOCIETAT

És dolent un excés de proteïnes? T'ho aclareixo com a nutricionista

Sovint em trobo a la consulta, pacients que tenen veritables dubtes sobre el consum de proteïnes

Com us deia, dins dels molts mites que hi ha al món de la nutrició, se n'han fet diversos relacionats amb la ingesta de proteïnes. És tanta la confusió, que hi ha qui fa dietes veritablement hiperproteiques o, per contra, gairebé no consumeixen proteïna al llarg del dia.

Sabem què és el correcte? Sabem si allò que anem escoltant sobre el consum de proteïnes és real o és un mite? Intentaré aclarir-vos una mica els vostres dubtes, però primer entendrem què són les proteïnes.

La importància de les proteïnes a la dieta

Les proteïnes són, juntament amb els carbohidrats i els greixos, un macronutrient. Aquestes tenen un paper fonamental en la construcció i reparació de teixits. També a la producció d'enzims i hormones, al bon funcionament del sistema immunitari i al transport de nutrients per tot el cos.

Com veiem doncs, són diverses les seves funcions, per la qual cosa no ens plantejarem gens eliminar aquest grup d'aliments de la nostra dieta diària.

A més de donar suport a la salut en general, també són necessàries per al manteniment de la massa muscular i per promoure la sacietat.

Però, pel que m'he trobat jo amb la meva experiència a la consulta, parlant de la ingesta de proteïna surten dos dubtes principals. Engreixen les proteïnes? I encara més típic: les proteïnes tenen relació amb el dany renal?

Engreixen les proteïnes?

Quan consumeixes més proteïnes de les necessàries, poden tenir diferents destinacions al teu organisme. Primer, algunes d'aquestes proteïnes es fan servir com a font d'energia, és a dir, es descomponen en aminoàcids i es cremen per obtenir energia.

No obstant això, si aquest excés de proteïnes comporta un superàvit calòric, hi pot haver guany de greix corporal. És a dir, si ja tens prou carbohidrats i greixos a la teva dieta per a l'obtenció d'energia, l'excés de proteïnes es pot convertir en greix corporal.

Això és perquè el cos té una capacitat limitada per emmagatzemar proteïnes. Així que amb un excés d'elles, el teu organisme el converteix en greix per emmagatzemar-lo i així fer-lo servir més tard.

A més, alguns estudis suggereixen que una ingesta molt alta de proteïnes pot estimular la producció de greix al fetge. Especialment si està combinada amb una dieta alta en calories i una vida sedentària. Això pot augmentar els nivells de triglicèrids i de colesterol LDL (el dolent), augmentant així el risc de malalties cardíaques.

Les proteïnes tenen relació amb el dany renal?

Realment crec que aquest tema ha generat molt de debat al llarg dels anys. Possiblement, si busqueu alguna cosa relacionada amb proteïnes i dany renal, us en sortirà més d'un article que afirma que l'alta ingesta proteica afavoreix el dany renal.

Saps quin és el problema? Que la majoria d'aquests estudis s'han fet amb persones que ja pateixen de malaltia renal. Aquestes persones amb patologies als ronyons, poden augmentar la càrrega sobre els ronyons i empitjorar la funció renal amb un consum excessiu de proteïnes.

En persones sanes sembla que la ingesta de proteïnes no aporta cap mena de problema als ronyons, per la qual cosa no ens hauríem de preocupar. Tot i això, una ingesta alta en proteïnes tampoc té més beneficis.

➡️ Societat

Més notícies: