Muntatge de fotos d´un pàrquing de zona blanca de cotxes i, al costat, una persona amb rostre de sorpresa
SOCIETAT

La data exacta en què ja no podràs comprar-te un cotxe dièsel a Espanya

El futur negre del dièsel a Espanya: Anem encaminats inevitablement cap a la prohibició total?


El rugit dels motors dièsel, que alguna vegada va dominar les carreteres espanyoles, es podria estar acostant al silenci final. En anys anteriors, aquests vehicles van representar més del 60% de les vendes d'automòbils. Ara la situació ha canviat dràsticament, amb les matriculacions de cotxes dièsel caient fins a representar només el 10% del total actualment.

No obstant això, no se n'ha de subestimar la presència. Aproximadament la meitat del parc automobilístic nacional, uns 12 milions de cotxes, encara operen amb dièsel.

Comptakilómetres d'un cotxe il·luminat

La transició cap a un transport menys contaminant ha començat, i el destí dels cotxes dièsel sembla estar als llimbs. La Unió Europea, sota la normativa de Brussel·les, ha planificat la fi de l'era del combustible fòssil als vehicles. S'espera que la venda de cotxes nous de benzina i dièsel es prohibeixi per al 2035 i la circulació per al 2050.

Aquesta planificació cerca assegurar que qualsevol cotxe comprat just abans del tall pugui ser utilitzat durant el seu cicle de vida complet. Això es fa esperant una transició suau per als consumidors i la indústria automotriu.

Aquest calendari estableix dates clares i fermes, però no és immune a canvis. Factors recents, com el desenvolupament i la comercialització de combustibles sintètics i biocombustibles per companyies com Repsol i Cepsa, podrien influir en aquests terminis.

Diversos cotxes circulen a l'autovia A-6, l'11 d'agost del 2023, a Madrid

A més, la capacitat atorgada als municipis pels governs centrals d'Europa permet que les localitats específiques implementin restriccions pròpies. A Espanya tenim les Zones de Baixes Emissions (ZBE), on la circulació de vehicles dièsel podria ser limitada o prohibida abans del que s'esperava.

La caiguda en les vendes de cotxes dièsel es deu en part a la decisió dels fabricants d'eliminar gradualment aquests models de les línies de producció. Però el mercat de segona mà encara manté una alta demanda. Un indicatiu que molts conductors no estan preparats per abandonar aquest tipus de motorització.

Un món sense cotxes dièsel

La realitat és que la legislació està encaminada a un futur sense dièsel. Tot i així, sembla que molts vehicles d'aquest tipus continuaran circulant a Espanya uns quants anys més.

La propera gran revisió a aquest calendari es farà el 2027, quan Brussel·les avaluï la qualitat de l'aire a nivell europeu. Aquesta revisió podria endurir encara més les regulacions d'emissions o, tot i que sembla poc probable, relaxar-les.

Recentment, fins i tot el govern alemany va contemplar mesures extremes com prohibir la circulació de cotxes durant els caps de setmana per reduir les emissions. Això reflecteix que la UE està disposada a tot per evitar emissions.

Entre regulacions emergents, innovacions tecnològiques en combustibles i mesures locals per protegir l'ambient, els conductors de dièsel enfronten un camí ple d'incertesa. Aconseguiran adaptar-se a temps o es veuran forçats a deixar enrere una era definida pel dièsel? Només el temps ho dirà.

➡️ Societat

Més notícies: