La diferència entre data de consum preferent i data de caducitat: no és el mateix
Les dates són una cosa que veiem marcada en tots els productes i, tot i això, no sabem interpretar-les correctament
Com a nutricionista, un dels dubtes que més rebo en consulta està relacionat amb les dates que trobem als envasos dels aliments. És curiós, perquè tots els aliments la porten i no és res de nou, però encara no sabem interpretar-la.
Sí que és cert que només la porten els aliments envasats, ja que amb els frescos haurem de fer servir el sentit comú o, depèn de quin, congelar-lo per prolongar la seva vida.
La diferència entre data de consum preferent i data de caducitat
És important diferenciar entre data de consum preferent i la data de caducitat, perquè és molt comú confondre-les, però el concepte és totalment diferent.
Què és la data de consum preferent?
Segons l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), la data de consum preferent ens indica el moment fins al qual l'aliment en qüestió conservarà la qualitat prevista.
Què vol dir? Doncs que passat aquest temps pot ser que l'aliment perdi característiques organolèptiques: menor sabor, diferent textura, diferent olor… L'aliment continuarà sent segur per al consum, però amb característiques diferents.
Trobem aquesta data principalment en aliments congelats, llegums, cereals, farina o galetes, entre molts d'altres.
Ara bé, podem consumir l'aliment passada aquesta data, sempre que s'hagin respectat les instruccions de conservació de l'aliment, s'hagi respectat la cadena de fred, etc.
També és important que, malgrat que ens indiquin que és segur consumir-ho, ens fixem en si el seu aspecte és bo.
Què és la data de caducitat?
Segons l'AESAN, la data de caducitat ens indica el moment fins al qual l'aliment es pot consumir de manera segura. És a dir, no hem de consumir cap aliment quan ja hagi passat la data de caducitat.
Aquesta data la trobem en aliments molt peribles com, per exemple, les carns o els peixos.
Per què és tan important distingir entre aquestes dues dates?
Saber distingir les dues dates és una cosa que hauríem d'aplicar al nostre dia a dia. Bàsicament, és útil per minimitzar el malbaratament alimentari i garantir la seguretat dels aliments.
Per exemple, el cas més pràctic és el dels iogurts. Hi ha gent que els llença l'endemà de superar la data de consum preferent i hi ha qui els menja tres mesos després d'aquesta data.
La primera persona evidentment ho està fent malament, ja que podria consumir-ho perfectament, però, i la segona?
No hi ha una resposta clara, no us puc dir que es pot consumir al cap de 15 dies o de 3 mesos, perquè mentiria. Però sí que és cert que acostuma a ser el temps aproximat. Així que haurem de fer servir el sentit comú i, com us deia, comprovar l'estat de l'aliment abans de consumir-lo.
Més notícies: