Un home ensenya una calculadora, amb una casa en miniatura, ia l'extrem dret un bloc de bitllets

SOCIETAT

Quines despeses hipotecàries es poden reclamar al banc fins a l'abril?

Aquells que van signar una hipoteca abans del 2019, encara tenen temps per reclamar les despeses abusives imposades pel banc

Si has signat una hipoteca abans de l'any 2019, has d'estar molt atent a aquesta informació. Versa sobre la sentència que va fixar que certes despeses imposades per les entitats bancàries sobre els seus clients són abusius. Així, tens una mica més d'un mes per reclamar les despeses de constitució de la hipoteca, registre o taxació que et van cobrar al seu dia.

Unes quantitats que no es van haver de pagar, però els signants s'hi van veure obligats. Ara, tenen el dret a reclamar, i malgrat que el termini imposat pel Suprem expirava el 23 de gener passat, s'ha prorrogat fins al 14 d'abril. I tot, pels 82 dies d'aturada a causa de la pandèmia del Covid-19.

Una circumstància que cal agrair-li a la Llei de Contractes de Crèdit Immobiliari (LCCI), vigent des del març del 2019. Eren tals els contractes amb abusos hipotecaris que van patir aquestes persones que aquells que van signar una hipoteca abans del 2019 poden reclamar els seus diners.

Atent al termini per reclamar les despeses de la hipoteca: finalitza a l'abril

Segur que tens interès a saber quina quantitat pots reclamar per aquestes despeses abusives que es van pagar al seu dia. Doncs bé, si la hipoteca és de 150.000 €, podries recuperar fins a 1.500 €.

Cal ressenyar que l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin) aclareix que encara que hagis acabat de pagar la hipoteca, tens tot el dret de reclamar per aquestes clàusules abusives. Des d'aquesta associació avisen que els bancs posaran totes les traves possibles, però la justícia dona la raó a aquells que ho van patir i en poden reclamar aquestes quantitats.

El cas és que els bancs tenen l'estratègia d'endarrerir al màxim la devolució dels diners de la hipoteca. Anant als tribunals saben que la devolució trigarà dos o tres anys. Els bancs juguen amb la lentitud de la justícia espanyola i especialment als jutjats de Barcelona i Madrid, on la saturació és manifesta.

"Una actitud enganyosa i clarament abusiva de les entitats financeres"

Sobre aquest tema, el bufet d'advocats Arriaga Associats ha exposat que “era un tema per tothom conegut. Quan un consumidor sol·licitava una hipoteca, el banc li carregava el pagament de quantitats que no havia de suportar”, lamenten.

"Per una actuació enganyosa, i clarament abusiva de les entitats financeres, acabaven suportant totes aquestes despeses. Per això ara es poden reclamar i recuperar quantitats".

Per reclamar, en primer lloc necessites que es declari la nul·litat de la clàusula. La justícia ha d'admetre que el teu banc va actuar de manera abusiva i donar-te el dret a recuperar aquests diners. A partir d'aquí, hi ha dues opcions:

  • Que el dia inicial del termini de prescripció sigui el de la sentència que declara la nul·litat de la clàusula
  • Que el dia inicial sigui la data de la sentència del Tribunal Suprem sobre aquest assumpte, el 23 de gener de 2019
➡️ Bancs ➡️ Societat

Més notícies: