Muntatge amb una imatge de fons d'un televisor i una altra d'un pivot vermell d'stand by i una mà amb diversos bitllets
SOCIETAT

La llum que gastes per deixar el televisor endollat i amb la llum vermella encesa

No deixis el televisor a 'stand-by' o el notaràs a la teva factura

Molts ciutadans tenim el mal costum de no fixar-nos gaire en certs hàbits. Per exemple, en el consum que suposa tenir en stand by els aparells elèctrics, és a dir, amb el típic pivot de color vermell encès.

Has de saber que pots estalviar una quantitat més que notable a la teva factura de la llum si fas un simple gest cada nit. No oblidis deixar apagat del tot el teu televisor, sense que es vegi aquesta llum vermella de què parlem.

El preu de la vida ha pujat moltíssim els darrers mesos i cada petit gest d'estalvi serveix per pagar una mica menys a final de mes. Si volem, podem posar de part nostra i anar ajustant els nostres consums perquè ens evitem un disgust a final de mes amb la factura de la llum .

Si deixes el teu televisor en stand by, et passarà factura a final de mes

El més habitual d'aquests llums vermells que deixem cada dia encesos és la de la televisió. Però també podem comprovar que n'hi ha d'altres, com les regletes, els ordinadors o les consoles que gasten tant o més. Per exemple, parlem d'un consum que suposa al voltant d'un 11% de la nostra factura.

Hem de saber que encara que no tenim tots els electrodomèstics de casa funcionant tot el dia, tots estan endollats al corrent les 24 hores. Això vol dir que no estan apagats del tot. La tele es manté amb el pilot vermell encès encara que estigui apagada, la cafetera o la fregidora d'aire igual, i és una cosa que també passa amb pantalles d'ordinador i consoles.

Doncs bé, això fa que consumim una mica més de llum cada dia. Com diem, l'electrodomèstic que més deixem en stand by és la televisió. Segons l'OCU, això pot provocar una despesa extra d'entre 3 i 5 € a l'any.

I és que un televisor LCD de 37 polzades que està en stand by tindria una despesa anual de 17 kWh, ja que la seva potència en aquest estat és de 2W. D'altra banda, una pantalla de plasma de 42 polzades pot tenir un consum de 3W en repòs. I com més antiga sigui la televisió, més consumirà en repòs.

Sens dubte, els experts en la matèria recomanen que sempre revisem tots els aparells elèctrics i que, quan anem a dormir, els deixem ben apagats. I els tornem a encendre l'endemà amb l'estalvi que això comporta. Però aquest gest que tan poques vegades fem i tan beneficiós seria per a la nostra butxaca, no és l'únic en què no reparem cada dia.

Consells dels experts per estalviar a la factura de la llum

Els experts aconsellen no deixar els llums encesos més temps del degut, i sobretot per estalviar, cal aprofitar la llum natural al màxim. Has d'assegurar-te de tenir les persianes sempre pujades per aprofitar cada raig de llum. Si estem entrant i sortint de diverses estades, encén i apaga la llum cada cop que en surtis. Així també t'estalviaràs uns bons diners.

D'altra banda, si tens una tarifa de llum amb discriminació horària, cal aprofitar les hores valle (les més barates del dia). Així, hem d'inentar no activar diversos electrodomèstics o aparells elèctrics fora d'aquelles hores, ja que ens pot sortir per un pic de la cara.

A més, dins de la llar, també hem de tenir molt de compte amb quina temperatura tenim, si la calefacció funciona amb electricitat. I és que amb una temperatura de 22° pot pujar fins a un 50% la factura de la llum. Tots els experts aconsellen que la temperatura ideal tant per a la nostra salut com per estalviar a la nostra factura està entre 20 i 21°.

➡️ Societat

Més notícies: