Dona rossa texans i camisa rosa sorpresa i espantada amb les mans al cap sobre fons d'un carro al carrer d'un supermercat

SOCIETAT

El conservant comú que té més riscos del que imaginaves: compte

Els experts recomanen un consum moderat dels productes carnis i embotits amb alt contingut en conservants

Per a molts de nosaltres i per a la majoria de les famílies, els embotits són una part bàsica a la cistella de la compra. La xarcuteria, sobretot quan és ibèrica, és part essencial de la nostra gastronomia.

Però no només els d'origen ibèric ja són part de la dieta mediterrània. A la nostra cultura gastronòmica s'hi han afegit, des de fa dècades, altres embotits d'origen estranger fins a fer-se propis.

Per això és important prestar atenció als ingredients que contenen. Alguns dels components utilitzats en la fabricació d'embotits poden comportar riscos greus per a la salut.

El conservant present als embotits i productes carnis dels supermercats

Es tracta de l'E-250, també conegut com a nitrit sòdic. Un conservant i colorant que es fa servir molt en embotits i productes carnis.

L'E-250 té com a funció principal evitar el creixement de bacteris i mantenir el color vermell de la carn. Així mateix, proporcionar un sabor característic, el que atribuïm als embotits.

Tot i això, el problema ve quan l'E-250 interactua amb la sal i les amines presents en les proteïnes de la carn. És aleshores quan pot donar lloc a la formació de nitrosamines, substàncies potencialment cancerígenes.

Aquestes nitrosamines han estat associades amb un risc més elevat de desenvolupar càncer d'estómac, esòfag, còlon i pàncrees. També amb altres efectes adversos com la hipotensió, les nàusees o les al·lèrgies.

Com evitar el perill de l'E-250 en el consum de carn i embotits

Per evitar la presència d'E-250 als embotits, es recomana, simplement, triar opcions que no en continguin, com ara embotits de producció ecològica o artesanal.

Aquests embotits solen estar elaborats amb carn d'animals criats de forma natural. Són productes que no compten, en el procés, amb la necessitat d'afegir-hi additius químics.

Imatge d'un embotit damunt d'una taula i amb unes estovalles

Una altra opció són els embotits que fan servir àcid ascòrbic (vitamina C), extracte de romaní com a antioxidants naturals, ja que aquests ingredients poden ajudar a inhibir la formació de nitrosamines.

En qualsevol cas, s'aconsella moderar el consum d'embotits, no només per això, sinó pel seu contingut en greixos saturats, colesterol i sal, que poden contribuir a diversos problemes de salut.

Les malalties cardiovasculars, l'obesitat, la diabetis o la hipertensió. Totes són malalties que, de vegades, es relacionen amb aquest tipus de productes de venda als supermercats.

Incloure embotits de forma ocasional i equilibrada a la dieta és perfectament possible, sobretot si es combinen amb altres aliments frescos i saludables.

Per últim, se suggereix llegir detingudament l'etiquetatge dels embotits per identificar i evitar altres conservants. Altres també podrien tenir riscos per a la salut, com l'E-249, l'E-252, l'E-621, l'E-627 i l'E-631.

➡️ Societat

Més notícies: