El conservant comú que té més riscos del que imaginaves: compte
Els experts recomanen un consum moderat dels productes carnis i embotits amb alt contingut en conservants
Per a molts de nosaltres i per a la majoria de les famílies, els embotits són una part bàsica a la cistella de la compra. La xarcuteria, sobretot quan és ibèrica, és part essencial de la nostra gastronomia.
Però no només els d'origen ibèric ja són part de la dieta mediterrània. A la nostra cultura gastronòmica s'hi han afegit, des de fa dècades, altres embotits d'origen estranger fins a fer-se propis.
Per això és important prestar atenció als ingredients que contenen. Alguns dels components utilitzats en la fabricació d'embotits poden comportar riscos greus per a la salut.
El conservant present als embotits i productes carnis dels supermercats
Es tracta de l'E-250, també conegut com a nitrit sòdic. Un conservant i colorant que es fa servir molt en embotits i productes carnis.
L'E-250 té com a funció principal evitar el creixement de bacteris i mantenir el color vermell de la carn. Així mateix, proporcionar un sabor característic, el que atribuïm als embotits.
Tot i això, el problema ve quan l'E-250 interactua amb la sal i les amines presents en les proteïnes de la carn. És aleshores quan pot donar lloc a la formació de nitrosamines, substàncies potencialment cancerígenes.
Aquestes nitrosamines han estat associades amb un risc més elevat de desenvolupar càncer d'estómac, esòfag, còlon i pàncrees. També amb altres efectes adversos com la hipotensió, les nàusees o les al·lèrgies.
Com evitar el perill de l'E-250 en el consum de carn i embotits
Per evitar la presència d'E-250 als embotits, es recomana, simplement, triar opcions que no en continguin, com ara embotits de producció ecològica o artesanal.
Aquests embotits solen estar elaborats amb carn d'animals criats de forma natural. Són productes que no compten, en el procés, amb la necessitat d'afegir-hi additius químics.
Una altra opció són els embotits que fan servir àcid ascòrbic (vitamina C), extracte de romaní com a antioxidants naturals, ja que aquests ingredients poden ajudar a inhibir la formació de nitrosamines.
En qualsevol cas, s'aconsella moderar el consum d'embotits, no només per això, sinó pel seu contingut en greixos saturats, colesterol i sal, que poden contribuir a diversos problemes de salut.
Les malalties cardiovasculars, l'obesitat, la diabetis o la hipertensió. Totes són malalties que, de vegades, es relacionen amb aquest tipus de productes de venda als supermercats.
Incloure embotits de forma ocasional i equilibrada a la dieta és perfectament possible, sobretot si es combinen amb altres aliments frescos i saludables.
Per últim, se suggereix llegir detingudament l'etiquetatge dels embotits per identificar i evitar altres conservants. Altres també podrien tenir riscos per a la salut, com l'E-249, l'E-252, l'E-621, l'E-627 i l'E-631.
Més notícies: