Bunyols de bacallà, un dels plats més tradicionals de la Quaresma
El bacallà, aliment típic i més consumit d'aquestes dates de Setmana Santa, és l'ingredient principal de la recepta
La Quaresma, entre moltes altres coses, es manifesta a través de la gastronomia. I és que cobren protagonisme receptes tradicionals que fonamentalment es cuinen durant aquesta data. Un exemple és el tradicional plat de bunyols de bacallà.
A Sevilla sembla que es troba l'origen d'aquesta proposta culinària, que se sustenta en un peix molt consumit des de dimecres de cendra fins dissabte. Ho és perquè, entre altres coses, és l'aliment que s'opta per substituir la carn, que està prohibida en determinats moments de la Quaresma.
Ingredients per elaborar els bunyols de bacallà
INGREDIENTS | QUANTITAT |
Migues de bacallà dessalat | 410 gr |
Farina de blat | 200 gr |
Alls | 2 dents |
Julivert fresc | Al gust |
Oli d'oliva | Suficient per fregir |
Ous | 3 unitats |
Mantega | 152 gr |
Llevat | 1 culleradeta |
Aigua | 300 ml |
Els passos que se segueixen per elaborar els bunyols de bacallà
1. Preparar la massa
Aquesta recepta tradicional es comença posant en una cassola l'aigua amb la mantega. Aquest recipient es col·loca al foc i, quan comenci a bullir, es retira de la vitroceràmica.
En aquest moment, el que s'ha de fer és incorporar a l'olla la farina tamisada, on prèviament s'haurà fet el llevat. Es torna a posar al foc i es barreja tot bé.
Es retira i es reserva en el moment que s'aconsegueixi una barreja sense grumolls. I és aleshores quan s'hi van afegint els ous a poc a poc, fins a aconseguir la massa perfecta.
2. Afegir el bacallà
A la cassola on hi ha la massa, s'aboquen el bacallà, els alls pelats i laminats, així com el julivert picat. Amb una espàtula o cullera de fusta es barreja tot bé. Tot seguit, el recipient es fica al frigorífic, on haurà d'estar, com a mínim, 60 minuts.
3. Formar i fregir els bunyols
Per finalitzar aquesta recepta de Quaresma, s'hi afegeix oli suficient en una paella i aquesta es posa al foc. Mentre s'escalfa, es treu la massa de la nevera i amb ella se li dona forma als bunyols. Per acabar, el que queda és fregir-los.
Amb les nostres indicacions, podràs preparar un plat tradicional de Quaresma amb el bacallà. Això sí, amb aquest peix pots cuinar també un altre de molt típic, com és el potatge de cigrons i bacallà.
Més notícies: