Muntatge amb una imatge de fons d´una casa en miniatura amb una altra imatge d´un home assegut mirant un paper preocupat i una imatge més de diversos bitllets d´euros en una mà
SOCIETAT

Si tens una hipoteca, el Banc Central Europeu no té bones notícies per a tu

Tot i les reticències d'alguns països, el BCE no descarta reprendre les pujades del tipus d'interès el 2024

El Banc Central Europeu (BCE) té males notícies per a aquells que tinguin una hipoteca a tipus variable. Quan semblava que la situació s'havia consolidat a causa de l'estancament dels tipus d'interès, la realitat és ben diferent. I és que no es descarta que en qüestió d'uns mesos es reprengui aquesta pujada de tipus.

És cert que cada cop s'està més a prop del 2% d'inflació, que va ser l'objectiu imposat per l'organisme presidit per Christine Lagarde. Això està obrint la porta a possibles especulacions sobre la data concreta d'una possible rebaixa del tipus d'interès.

El Banc Central Europeu està disposat a frenar la pujada de tipus?

Actualment, de fet, hi ha una gran pressió per part d'algunes economies, que demanen un respir al BCE. Sostenen que ja s'ha tocat sostre i ha arribat el moment de posar fre a aquests augments.

Tot i això, molts analistes sospiten que es podria produir una nova pujada, encara que no a curt termini: al voltant del mes de juliol del 2024. Recordem que una nova pujada de tipus implica un encariment del preu dels diners. En definitiva, els crèdits concedits pels bancs tornarien a sortir més cars i el cost de les hipoteques variables tornaria a pujar.

Les darreres pujades dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu

MESPUJADATIPUS D'INTERÈS
Juliol 2022=0,5%
Setembre 2022+ 0,75 punts1,25%
Novembre 2022+ 0,75 punts2%
Desembre 2022+ 0,50 punts2,25%
Febrer 2023+ 0,50 punts3%
Març 2023+ 0,50 punts3,5%
Maig 2023+ 0,25 punts3,75%
Juny 2023+ 0,25 punts4%
Juliol 2023+ 0,25 punts4,25%
Actualitat+ 0,25 punts4,5%

És més, hi ha fins i tot experts que asseguren que aquesta decisió del BCE es prendria fins i tot abans del previst. El motiu no seria altre que el fet que algunes economies es troben a la vora de la recessió. Una situació que preocupa a Brussel·les, i que no fa semblar desgavellat un altre ajust per evitar el desastre.

Molta incertesa sobre el futur

Alguns inversors especulen amb una flexibilització de les condicions financeres. Cosa que no encaixa en aquests instants amb els plans del Banc Central Europeu. Es mostren molt poc inclinats a introduir variacions fins que la inflació no es doni per controlada del tot.

En tot moment intenten evitar donar un missatge equívoc que pugui comportar conseqüències negatives per a les economies d'alguns països. Gran part de les mirades es concentren a Alemanya, el gran motor europeu que es troba de debò en risc de recessió.

El president del Bundesbank alemany confessava recentment que “els costos de finançament s'hauran de mantenir en un nivell elevat”. I a més durant un llarg període de temps, va recalcar, encara que tampoc sense concretar dates.

No descarta que els preus, actualment situats al 2,9%, tornin a experimentar un repunt a causa de les pertorbacions geopolítiques. Aquesta reticència a rebaixar els tipus podria posar contra les cordes uns quants governs, sobretot els que tenen més deute. I és que la situació podria empènyer-los a unes primes més grans pels seus bons, amb dificultats per aconseguir finançament als mercats.

Si es compleixen aquestes previsions, el més probable és que a mitjans del 2024 hi hagi novetats. No es descarta que hàgim de fer front a una nova pujada dels tipus. Una mesura que tornarà a deixar en una situació d'indefensió milions de famílies amb una hipoteca variable.

➡️ Bancs ➡️ Societat

Més notícies: