Imatge de fons d´un cartell d´una oficina del SEPE i una altra d´un home amb gest preocupat
SOCIETAT

Canvi a l'atur: avisen del que pot passar en res amb milers de desocupats

S'enduriran les condicions per accedir als subsidis per tal que els aturats tornin al mercat de treball

S'acosten canvis per a les persones que es trobin a l'atur i percebin un subsidi. La intenció del Gobierno és emprendre unes quantes reformes que afectarien centenars de milers de desocupats. Tot això amb l'ànim de reduir el nombre d'aquests ajuts i facilitar-ne la reincorporació al mercat laboral.

Aquestes modificacions són abordades per l'Executiu. Tot i això, hi ha moltes diferències entre el Ministeri de Treball i el d'Economia pel que fa al model sobre el qual s'han de regir aquestes prestacions.

Al departament que lidera Nadia Calviño es mostren partidaris de posar en marxa un subsidi decreixent. A més, aposten per compatibilitzar-ho amb un salari. Per defensar aquesta postura es recolzen en xifres.

350.000 aturats menys

Creuen que així es reduirien les llistes de l'atur a 200.000 persones. A més, es trauria de la situació d'inactivitat 150.000 més que es trobarien vinculades a l'economia submergida, recull El Español. Per tant, en el termini d'un parell d'anys aconseguirien elevar la xifra d'ocupats en 350.000 persones.

Per dur a terme això, des d'Economia entenen que cal convertir els subsidis en eines que incentivin l'ocupació. I la manera de fer-ho seria mitjançant una compatibilització de l'ajuda estatal i dels salaris. Creuen que suposaria un estímul per a l'aturat, que veuria incrementades les rendes fins al triple, calculen.

Aquesta mesura, diuen, permetria seguir els passos que ja s'han fet en altres països com França, Itàlia o Alemanya. Hi van aconseguir rebaixar l'atur estructural, mentre que Espanya és un dels pocs que no segueix aquest sistema. Consideren que aquest és un dels motius pels quals hi ha tantes diferències d'atur respecte a la mitjana comunitària.

Entre els plans plantejats per Calviño hi ha també el model decreixent del subsidi. Es disminuiria de manera trimestral i partiria des d'una quantia inferior a la que hi hagués al final de la prestació contributiva per desocupació.

L'import dels ajuts i la durada s'estan discutint

La reforma del subsidi de desocupació ha provocat una bretxa important entre les responsables de les carteres de Treball i Economia. L'àrea de Calviño no tindria inconvenient que el subsidi es prolongués per sobre dels 12 mesos, amb un augment de la quantia.

Però els plans de Treball van en una altra direcció. Proposen augmentar-lo a 660 euros, per anar rebaixant-lo a 480 euros, i mantenir-ne la durada en 30 mesos.

En el que coincideixen tots dos departaments és en la necessitat que aquest ajut de l'atur arribi a més població. Entre aquests, els menors de 45 anys amb càrregues familiars. També que aquests col·lectius, arribat el moment, passin a l'Ingrés Mínim Vital i abandonin el subsidi.