Gonzalo Bernardos en primer terme, amb una oficina de l'atur al fons
SOCIETAT

'Serà més fàcil': Gonzalo Bernardos dóna la notícia que més esperaven els aturats

Gonzalo Bernardos considera que en un parell d'anys l'atur al nostre país baixarà de la barrera del 10%

El reconegut economista Gonzalo Bernardos anunciava en les últimes hores un avís que esperaven molt de temps els aturats. I és que en qüestió d'uns mesos “serà més fàcil” trobar una feina.

Les dades sobre atur que es donaven a conèixer recentment es poden considerar optimistes. Tot i això, Espanya encara segueix al capdavant en aquesta classificació amb 2,7 milions de persones a l'atur. Preocupa sobretot les dificultats de les dones joves i dels més grans de 50 anys per obtenir una feina.

Gonzalo Bernardos considera que “hem millorat moltíssim”. Sobretot si es té en compte que el primer trimestre del 2013 "arribem a tenir un 26,93% d'atur". No oblida tampoc que venim de patir una pandèmia i una elevada inflació, "factors que han dificultat la creació d'ocupació".

Previsió de baixar la barrera del 10%

En aquests moments, aquesta taxa se situa al voltant del 12% segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). Unes xifres que es poden considerar de bones, “però el millor són les perspectives”.

El professor d'Economia de la Universitat de Barcelona estima que "molts treballs voldrien fer servir més gent, però no poden". Indica que al nostre país "tenim 150.000 vacants de feina".

En opinió de Gonzalo Bernardos, el que succeirà pròximament és que "serà més fàcil trobar feina i la taxa d'atur baixarà del 10%". Això només serà possible si els governs no es veuen "obligats a fer noves retallades", justifica. El termini de temps per baixar d'aquesta barrera del 10% és de 2 o 3 anys.

Preocupació pels més grans de 50 anys

Les dades de l'atur tenen una valoració positiva, però no tothom està tenint les mateixes oportunitats per tornar al mercat laboral. L'economista posa el focus sobretot en un col·lectiu determinat.

"L'atur estructural que em preocupa és el dels homes i dones de més de 52 anys", va destacar al programa Más vale tarde. Gonzalo Bernardos creu que la solució exigiria implantar una sèrie d'incentius perquè els contractin. Estaria "la reducció de les quotes a la Seguretat Social o bonificant l'impost de societats".