Imatge de fons d'un agent de la Policia Nacional amb una altra persona amb un mòbil a la mà i el logotip de WhatsApp

SOCIETAT

Avís de la Policia: l'estafa per WhatsApp amb què enganyen cada vegada més espanyols

Alerten de la proliferació d'una estafa a través de trucades per WhatsApp d'un número de telèfon de molts dígits

Segur que us ha passat més d'una vegada que us arriba una trucada al vostre telèfon d'un nombre llarg i generalment d'un país internacional. Un número de molts dígits i amb un prefix habitualment del Iemen, Mauritània o Índia.

Doncs bé, les autoritats han estat clares sobre això en cas que et cridin d'algun d'aquests números i has de desconfiar totalment. Tant la Benemèrita com la Policia Nacional sempre estan a l'aguait d'aquesta mena d'estafes que poden ser molt perilloses i amb què ens poden robar els diners.

Camino Mejías, portaveu de la Guàrdia Civil, ha fet una crida perquè no agafem ni de bon tros aquesta trucada si no l'estem esperant. "Segurament és una estafa i no hem d'agafar el mòbil". Pot ser una estafa "que ens demanin diners, dades bancàries o, fins i tot, suplantar-nos la identitat", alerta.

Compte amb les trucades de números internacionals: ni se t'acudeixi despenjar

I és que aquest tipus de ciberdelinqüents suplanten la identitat d'una entitat bancària i roben informació sensible del nostre mòbil. I per si no n'hi hagués prou, ens demanen una elevada quantitat de diners perquè no difonguin tota aquesta informació que ens han robat.

Però l'estafa no s'hi queda, ja que també tenim una altra modalitat en aquest cas sobre una videotrucada per WhatsApp d'un número estrany. A l'hora de despenjar el mòbil, apreciem com el ciberdelinqüent vol fer una captura de pantalla de la nostra cara. Si ho fa, estem perduts.

José Luis Díaz, CEO d'Advens Espanya i Portugal, ens adverteix que “els ciberdelinqüents tenen la capacitat a través de la Intel·ligència Artificial de clonar la veu i la imatge. I de retocar diverses fotografies amb la cara en situacions compromeses”.

També ens podrien estafar a través de videotrucades de WhatsApp

Tot seguit, ens extorsionen i ens exigeixen diners a canvi de no fer públiques aquestes fotografies. Cosa que pot deixar la nostra reputació per terra i provocar-nos un perjudici majúscul. I no només passa al nostre país, és una estafa global, i també la pateixen a Llatinoamèrica, com apunten en aquest compte de TikTok.

Entre els consells que donen les autoritats davant aquest tipus de situacions al voltant del WhatsApp, és bloquejar totes les trucades sospitoses que vegem al nostre telèfon mòbil. Un primer pas que hem d'emprendre per evitar disgustos necessaris és activar a 'Ajustos' del nostre telèfon, 'Silenciar trucades de números desconeguts'.

Si es tracta d'iOS, acudir a 'Configuració, Privadesa, Trucades' i en el cas d'Android, els passos són 'Ajustaments, Privadesa i Trucades'. Amb tot, si silenciem les trucades de números desconeguts, hem de tenir clar que no es bloquejaran aquestes. Per això, el millor que podeu fer és bloquejar-les per la vostra seguretat.

➡️ Societat

Més notícies: