Una gran varietat d'aliments de tota mena i color amb una llauna de tonyina amb la data de caducitat
SOCIETAT

Avís de l'OCU: els aliments que han caducat i els pots menjar sense problemes

L'OCU ha fet una llista amb diversos productes que es poden consumir perfectament després d'haver superat la data de caducitat

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha aclarit algunes coses sobre la seguretat de consumir aliments després de la data de preferència. La incertesa que envolta aquests límits temporals sovint resulta en el malbaratament d'aliments.

Segons l'OCU , hi ha una llista de 10 productes que poden ser consumits sense riscos per a la salut després de la data de consum preferent, sempre que es compleixin certes condicions.

Els productes que pots consumir després de la data de caducitat

A continuació, explorarem en detall aquests 10 aliments que l'OCU ha identificat com a assegurances per al consum posterior a la data de preferència. També destaquem aspectes importants que els consumidors han de tenir en compte:

  1. Iogurts Encara que puguin experimentar pèrdua d'aroma i sabor, els iogurts són segurs per al consum posterior a la seva data de preferència. La qualitat sensorial pot disminuir, però no presenten riscos per a la salut.
  2. Pa de motlle : Envasat adequadament, el pa de motlle pot ser consumit després de la data de consum preferent. Cal parar atenció a la integritat de l'empaquetatge per garantir-ne la frescor.
  3. Patates fregides i fruits secs : Aquests snacks mantenen la seva seguretat si no mostren signes evidents de rancidesa o descomposició. L'atenció a la textura i l'aroma és clau en avaluar-ne la idoneïtat per al consum.
  4. brioixos i galetes: Encara que puguin experimentar canvis en textura i color, els brioixos i galetes són segurs per al consum després de la seva data indicada. La importància de lobservació visual i olfactiva és crucial en aquest cas.
  5. Refrescs i alcohol : Begudes no peribles com refrescos i alcohol poden consumir-se més enllà de la data indicada sense riscos per a la salut. La qualitat del sabor es pot veure afectada, però no hi ha perill associat.
  6. Pastes, arrossos i llegums : Emmagatzemats de manera adequada, aquests productes poden ser consumits després de la data de preferència. La importància de la cocció adequada es destaca per assegurar la seguretat alimentària.
  7. Melmelada i mantega : Encara que el sabor i la textura poden variar, la melmelada i la mantega són segures per al consum després de la data indicada. La retirada d'àrees florides és essencial en avaluar-ne la frescor.
  8. Embotits i formatges curats En bon estat, els embotits i formatges curats es poden consumir després de la data de preferència sense problemes. L'observació visual i tàctil és clau per garantir-ne la seguretat.
  9. Sopes i salses de sobre : Si l'envàs està sense obrir, el consum de sopes i salses de sobre és segur després de la data indicada. La cocció adequada és fonamental per eliminar qualsevol possible risc microbiològic.
  10. Envasos de tomàquet fregit : Poden consumir-se després de la data de preferència, sempre que no presentin signes de deteriorament com floridura. L'observació visual i la textura són indicadors importants.

Altres aliments que no porten data

A més d'aquests aliments específics, l'OCU recalca l'existència d'aliments "no peribles" que no porten data de caducitat ni de consum preferent.

Això inclou begudes alcohòliques amb més del 10% de volum, fruites i hortalisses fresques, pa i pastisseria de consum en 24 hores, vinagre, sal, sucre i xiclets. Encara que aquests productes es poden deteriorar amb el temps, no tenen l'obligació de portar una data de caducitat.