Una persona maneja bitllets d'euro, i al cercle, una cartera amb bitllets i monedes
SOCIETAT

L'avís del Banc d'Espanya a tots els que guarden molts diners a casa

El Banc d'Espanya té un missatge important per als que acumulen elevades sumes de diners al seu domicili

El Banc d'Espanya ha volgut enviar un missatge a tots aquells que guardin grans quantitats de diners a casa seva. En general, se sol tractar d'un efectiu que s'aparta per fer front a possibles incidències i que de vegades supera els 3.000 euros. D'aquesta manera ens evitaríem el pas pel caixer, entre altres coses.

Tot i això, l'òrgan supervisor ha volgut sortir al pas d'unes informacions on se'ls vinculava amb aquesta qüestió. En algunes notícies es va difondre que recomanava disposar d'una gran reserva en metàl·lic. Seria l'equivalent a entre sis i dotze mesos de despeses fixes, cosa que permetria estar preparat davant d'una emergència.

El Banc d'Espanya explica a través d'un vídeo a la xarxa social X que tenir un fons d'emergència "no és el mateix que guardar diners a casa". En aquest sentit, el que és aconsellable és que aquesta quantitat que estalviem la tinguem "en comptes bancaris a la vista remunerats o en fons d'inversió monetaris".

Pel que fa a la quantia, hauria de ser la "prou per afrontar qualsevol inconvenient del dia a dia", com pot ser una avaria a la llar. Incideixen que la xifra a reservar dependrà de les circumstàncies de cadascú, dels seus ingressos, estalvis i persones a càrrec. Si fos possible proposen acumular almenys tres mesos de despeses.

Els inconvenients de guardar molts diners

El Banc d'Espanya recorda que no hi ha res de dolent per guardar diners a casa. Sempre que estigui declarat i se'n conegui l'origen, les autoritats no tindran motius per intervenir. Tot i això, aquesta opció també implica una sèrie d'inconvenients.

En primer lloc, destaquen la possibilitat de perdre aquest efectiu per un robatori o qualsevol contratemps que pugui passar a la casa. És el cas d'una inundació o incendi. Sempre estarà molt més segur a un banc.

El ciutadà també estaria perdent poder adquisitiu a causa de la pujada constant de la inflació. Això implica que si es reserven 3.000 euros a casa i la inflació fora del 4%, perdria en un any 120 euros.

A això se li suma, a més, la possibilitat que els bancs puguin oferir un interès per aquests diners. Per molt petit que sigui el percentatge, sempre serà un guany que tindrem a favor nostre.

Avui dia, amb les facilitats que hi ha per a la retirada de diners o els mitjans per fer els pagaments, no té gaire sentit ficar els 'diners al matalàs'. Sempre serà preferible confiar-ho al banc.

➡️ Bancs ➡️ Societat

Més notícies: