Els aliments que desaconsello com a nutricionista per tenir una vida saludable
A l'era actual, on l'interès per la nutrició i el benestar estan en augment, la importància d'una alimentació saludable és més que evident
Avui dia vivim en un món on la preocupació per la salut i el benestar està en constant auge. Com us he comentat més d'una vegada, el primer pas per a una alimentació saludable és fer una bona compra.
En aquest sentit, crec que us pot haver quedat clar què hi hem d'afegir: fruites, verdures, llegums, proteïnes magres, cereals integrals, greixos saludables… Però, realment tenim clar què hem d'evitar?
Els aliments que desaconsello com a nutricionista
Perquè avui dia, pot resultar gairebé aclaparador anar pels passadissos del supermercat i saber distingir de manera més o menys ràpida què és saludable i què no, què és de consum diari i què és de consum ocasional.
Així doncs, sabent el que sí que hem d'afegir al nostre carro de la compra, farem un repàs d'aquells que hem d'evitar comprar o, almenys, deixar-los per a moments molt ocasionals.
1. Begudes ensucrades
Entenem com a begudes ensucrades els refrescos, sucs de fruites comercials o begudes energètiques. Aquestes són molt consumides sobretot per la població menor i jove, sense saber els prejudicis que comporten per a la salut.
El consum excessiu d'aquestes begudes s'ha associat científicament amb més risc d'obesitat, diabetis tipus 2, malalties cardíaques i altres problemes de salut.
2. Aliments processats i ultraprocessats
Dins aquesta categoria, la veritat podria incloure infinitat d'aliments, i cada vegada trobem més i més opcions als supermercats. Em refereixo a aliments com patates fregides de bossa, aperitius salats, aliments precuinats…
Són aliments alts en calories, greixos saturats, cereals refinats, sucres, sodi i additius artificials. Tots poden contribuir a l'augment de pes, la inflamació i el deteriorament de la salut a llarg termini. És important doncs que prioritzem aliments frescos, sencers i naturals.
3. Brioixeria industrial i productes de rebosteria
Pastissos, galetes, pastes, bescuits, donuts i altres productes de rebosteria industrials contenen altes quantitats de sucres refinats, greixos trans i additius artificials. Un consum regular d'aquest grup d'aliments contribueix a augmentar el pes, la resistència a la insulina i el risc de malalties cròniques.
4. Embotits i altres carns processades
Crec que és un grup al qual s'hauria de donar un èmfasi especial, ja que molta gent creu que és saludable. El pernil, la llonganissa, el xoriço, el bacó, les salsitxes… contenen altes quantitats de greixos saturats, sodi i additius químics.
Consumir aquests aliments regularment s'associa a un risc més gran de malalties cardíaques, alguns tipus de càncer i altres malalties cròniques.
5. Lactis ensucrats
Els productes lactis amb altes quantitats de sucres afegits com els iogurts ensucrats, els batuts i les postres lactis com les cremes o els flams, són perjudicials per a la salut.
Contribueixen a l'augment de pes, la resistència a la insulina i la inflamació, per la qual cosa el consum ha de ser molt ocasional.
6. Menjar ràpid
El menjar ràpid com les hamburgueses, les pizzes, les patates fregides… són altes en calories, greixos saturats, sodi i additius artificials. Consumir menjar ràpid de forma regular s'associa amb més risc d'obesitat, de malalties cardíaques, diabetis tipus 2 i altres problemes de salut.
Més notícies: