Soc nutricionista i aquests són els 4 aliments per reduir el colesterol de veritat
L'alimentació té un paper més que essencial en els nivells de colesterol, ja que tant pot augmentar-los com també disminuir-los
Cada cop hi ha més gent amb problemes de colesterol, sigui de l'edat que sigui, i això és degut en gran part per l'alimentació. Concretament, segons un estudi de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) el 20% de la població espanyola més gran de 18 anys presenta nivells excessius de colesterol.
Hem d'entendre que el colesterol és imprescindible al nostre organisme, però el problema el trobem quan el colesterol que tenim alt és el dolent. Per entendre-ho tot una mica millor, coneixerem amb més profunditat què és això del colesterol.
Què és el colesterol?
És una substància que trobem a totes les cèl·lules del nostre cos. Aquest és necessari per produir hormones, vitamina D i substàncies que ajuden a la digestió dels aliments. A més de produir de forma natural aquest colesterol, també ho ingerim amb la nostra dieta, sobretot amb aliments d'origen animal.
El problema d'aquest colesterol és quan s'acumula forma una placa i s'adhereix a les parets dels nostres vasos sanguinis. A això és el que s'anomena arteriosclerosi, que pot produir fins al bloquejament de les artèries coronàries.
De manera general, aquest colesterol el podem dividir en colesterol bo (HDL) i colesterol dolent (LDL). Com és evident pensar, hem de buscar tenir una bona proporció de colesterol bo i una baixa proporció de colesterol dolent.
Quins aliments ens poden ajudar a baixar el colesterol?
Com comentàvem, l'alimentació juga un paper molt important als nostres nivells de colesterol. És essencial portar una vida saludable per tenir un bon colesterol, evitant els greixos trans, les carns processades, la brioixeria industrial…
Però hi ha alguns aliments que ens poden ajudar a reduir els nostres nivells de colesterol, sempre que els acompanyem d'exercici i altres hàbits saludables.
1. Civada
La civada o segó de civada conté gran quantitat de fibra i beta-glucà. Consumir 3 grams al dia de beta-glucà ens pot ajudar a reduir el colesterol. A més, la fibra soluble redueix l'absorció del colesterol al torrent sanguini.
2. Peix
Dins aquest grup s'inclouen el peix, el marisc i els àcids grassos omega-3. El peix gras té grans concentracions d'àcids grassos omega-3, que poden disminuir els triglicèrids i augmentar el colesterol bo (HDL). Per això, es recomanen peixos com el salmó, la tonyina, les sardines o el seitó almenys 2 cops per setmana.
3. Fruits secs
Els fruits secs contenen omega-3 com el peix, així que el mecanisme és molt similar.
4. Oli d'oliva i alvocat
Com que contenen greixos monoinsaturats, l'oli d'oliva i alvocat ens poden ajudar a reduir el nostre colesterol.
Més notícies: