Fotomuntatge amb una imatge de fons d'uns melons i al capdavant la bandera del Marroc

SOCIETAT

Alarma a Espanya per uns melons importats del Marroc: risc 'seriós'

L'alerta s'ha llançat després de detectar uns nivells per sobre dels permesos d'un pesticida en melons del Marroc

Nova alerta alimentària a Espanya. El Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos de la Unió Europea (RASFF) ha alertat les últimes hores que uns melons procedents del Marroc podrien comportar un risc "potencialment seriós" per a les persones.

I és que s'hauria detectat la presència de residus del pesticida clorpirifós que superarien el nivell màxim permès. L'avís es produïa en un control de fronteres a Europa.

Alerta per la presència de clorpirifós en melons del Marroc

La RASFF ha tornat a fer saltar les alarmes després de detectar la presència del pesticida clorpirifós en melons procedents del Marroc. Les fruites, segons ha informat la FACUA, superaven àmpliament el nivell màxim permès, que se situa en el 0,01 mg/kg-ppm, cosa que podria comportar un risc "potencialment perillós" per a la salut.

Tot i això, des de la Comissió Europea no han especificat quines partides s'han vist afectades, ni quina empresa seria la productora, ni tampoc la zona del Marroc on s'haurien cultivat els melons. Això, segons ha assegurat la Facua, ara "sembra la sospita sobre tots els melons procedents del Marroc". A més que "impossibilita que els consumidors puguin comprovar si han comprat o consumit algun dels productes alertats".

No és la primera vegada

No és, de fet, la primera ocasió en què es llença una alerta alimentària per aliments provinents del Marroc. Fa poques setmanes, passava amb les maduixes, després de detectar dues partides de fruites amb presència d'hepatitis A.

Muntatge amb triangle d'alerta a la cantonada superior esquerra i una caixa de maduixes al centre sobre fons de magatzem de fruites supermercat desenfocat
Al març van saltar les alarmes per unes maduixes del Marroc amb hepatitis A | e-noticies.cat

També passava un episodi similar al dels melons l'octubre passat, després que es detectessin alts nivells del pesticida clorpirifós en diverses partides d'olives procedents del Marroc.

I és que el pesticida clorpirifós és un dels insecticides que més es fan servir, especialment per al control de plagues agrícoles, ja que enverina l'insecte a través del col·lapse del sistema nerviós.

Tot i que cal recordar que la normativa del Marroc pel que fa a l'ús de pesticides difereix la d'Espanya. De fet, està prohibit a Europa l'ús del pesticida clorpirifós des del 2020, ja que, segons explicaven des de la UE, "hi ha preocupacions relacionades amb la salut humana, en particular la relació amb la possible genotoxicitat i neurotoxicitat del desenvolupament".

➡️ Societat

Més notícies: