Imatge de fons d'un bombo de la loteria de Nadal amb una imatge d'un logo de l'Agència Tributària i una altra imatge d'una dona amb una gorra de Nadal i amb euros a la mà
SOCIETAT

L'avís d'Hisenda sobre la Loteria de Nadal: aclareix molts dubtes

Si guanyes diners a la Loteria de Nadal has de tenir en compte els impostos d'Hisenda

La Loteria de Nadal ha esdevingut una tradició carregada d'alegria. Després d'haver-se convertit en el sorteig més esperat de l'any, són molts els que es pregunten què pot passar amb Hisenda en cas que els toqui un premi.

El sorteig, celebrat cada 22 de desembre, repartirà un total de 2.408 milions d'euros en premis aquest 2023. Això fa que tots els participants juguin amb il·lusió i s'imaginin què passaria si fossin un dels afortunats.

Què cal fer si et toca la Loteria de Nadal

En el cas dels premis menors, no haureu d'informar a Hisenda. Tot i això, si et toca un dels grans, convé conèixer les normes fiscals que aplica l'Agència Tributària.

Hisenda, per la seva banda, reté de forma automàtica el 20% de qualsevol quantitat més gran de 40.000 euros. Per això, el primer, el segon o els tercers són els que cal tenir en compte pel que fa a la declaració.

Amb vista a simplificar el procés, des de l'Agència Tributària retenen l'impost directament. Així, els guanyadors només hauran de reportar el premi a la Declaració de la Renda.

Com tributen a Hisenda els premis compartits

Tot i això, la cosa es pot complicar si el premi de la Loteria de Nadal és compartit. Conèixer què has de fer és primordial per estar en pau amb Hisenda.

Si compartiràs un dècim o has guanyat i cal repartir els diners, el més important és declarar que el dècim es juga amb més persones. De manera habitual, els bancs són els que paguen els premis majors, i per això necessiten identificar els titulars del desè en qüestió.

És a dir, tots els participants han d'anar a l'entitat per identificar-s'hi. Si això no és possible, també es pot triar una persona que realitzi els tràmits representant tot el grup.

Per part seva, cal aclarir que els impostos d'Hisenda s'apliquen sobre el total dels diners guanyats. És a dir, si el dècim de la Loteria de Nadal es comparteix, també es compartirà la càrrega tributària que correspongui.

Per exemple, si ha tocat la Grossa, els participants obtindran 400.000 euros per dècim. Els primers 40.000 euros estan exempts d'impostos, i per això el gravamen del 20% s'aplica sobre els 360.000 euros restants.

Per cada dècim de la Loteria de Nadal, l'ingrés net es queda en 328.000 euros per repartir entre els guanyadors. Tot i això, la quantitat ingressada seria menor, ja que l'Agència Tributària dedueix els impostos de forma automàtica abans de realitzar el pagament.

Una persona pot cobrar el premi de la Loteria de Nadal i repartir-lo?

Si el dècim premiat es comparteix entre diverses persones és possible triar-ne una perquè cobri els diners i després els reparteixi. Per evitar problemes amb Hisenda, el millor és fer un document públic.

Aquest document s'ha de signar davant de notari i és una prova que tots els participants han designat aquesta persona per recollir i distribuir els diners. En aquest, ha d'aparèixer el següent:

  • Noms de tots els participants.
  • Participacions de cadascú al desè.
  • Consentiment perquè el representant actuï en nom seu.

Si no ho fa així, l'Agència Tributària podria creure que els fons són un guany patrimonial per al cobrador. A més, després de distribuir-lo als altres, es pot considerar una donació, per a la qual cosa cal presentar l'impost de successions i donacions.

➡️ Societat

Més notícies: