Muntatge de fàbrica de Martorell de Seat de fons, amb dona en posició pensativa, silueta de Catalunya i mà subjectant bitllets
SOCIETAT

Les 4 empreses que més facturen a Catalunya: No hi ha Mercadona ni Bonpreu

De les quatre millors empreses quant a facturació, dues operen al sector de l'alimentació i, les altres dues, al de l'automoció.

El mercat català és un dels més importants en l'àmbit estatal. Amb aproximadament 8 milions d'habitants es posiciona com una de les comunitats espanyoles més poblades. Per aquest motiu, any rere any, la competició per veure quina empresa és la que registra els guanys més grans és ferotge i compta amb grans noms, fins i tot, internacionals.

A més, si centrem la mirada en els quatre primers llocs, només trobem una empresa catalana, mentre que la resta provenen d'Europa. Les facturacions de totes elles superen amb escreix els 2 milions d'euros anuals i totes tenen presència a països de tot el món.

4. Bunge Ibèrica

Bunge és una empresa d'origen als Països Baixos dedicada al sector agroalimentari. Concretament, treballen amb el processament i la producció d'olis i proteïnes vegetals. A més, també actuen com a distribuïdor de cereals i oleaginoses en l'àmbit nacional i internacional a través dels ports de A Corunya, Barcelona, Bilbao, Cartagena i Lisboa.

Seu de Bunge
Bunge Ibérica és la quarta empresa amb més facturació a Catalunya. | Bunge

El seu volum de negoci és el quart tant a Catalunya com a la província de Barcelona, i va tancar el 2023 amb una facturació total de 2.796 milions d'euros.

3. Volkswagen

El sector del motor és important dins l'economia i, en el cas de Catalunya, no és diferent. La marca de cotxes alemanya Volkswagen, líder del grup VAG, es col·loca com a tercera en més quantitat de facturació. A més, el Volkswagen T-Roc va ser el desè cotxe més venut a Espanya l'any 2023.

Volkswagen T-Cross
Volkswagen és la tercera empresa amb més facturació a Catalunya | Volkswagen

Amb la seu localitzada al Baix Llobregat, la marca va facturar un total de 2.953 milions d'euros durant l'any passat.

2. Lidl

I tornem a parlar sobre alimentació, però en aquest cas un supermercat ben conegut per tothom: Lidl. La cadena de supermercats d'origen alemany va arribar a Espanya amb la primera botiga a Lleida l'any 1994. A partir d'aquí va continuar estenent-se a la resta de Catalunya i del país.

Imatge de l´exterior d´una botiga de Lidl
Lidl és la segona empresa amb més facturació a Catalunya. | Lidl

Aquesta fa un gran salt endavant pel que fa a facturació i es posiciona segona amb 4.398 milions d'euros el 2023.

1. SEAT

Tot i ser l'única marca local en aquest rànquing, almenys ocupa la primera plaça. SEAT, nascuda l'any 1950, fa pocs mesos complia el 70è aniversari del dia en què va sortir el primer cotxe de la seva fàbrica a la Zona Franca, un SEAT 1400.

Dona treballant a la cadena de muntatge de la fàbrica de Martorell de Seat
Seat és l'empresa amb més facturació a Catalunya. | SEAT

Ha plogut molt des d'aleshores, però la marca ha continuat sent líder al sector i, més d'una vegada, ha aconseguit tenir el model més venut a tot Espanya. El 2023, es van haver de “conformar” amb la segona plaça aconseguida pel SEAT Arona.

Tot i no obtenir la primera plaça en el model més venut, a Catalunya van aconseguir una facturació estratosfèrica de 8.784 milions d'euros. Tot i els efectes de la crisi de la pandèmia, SEAT continua sent la referència a Catalunya al sector de l'automoció.

Empreses catalanes amb més reputació

No obstant això, diuen que els diners no ho són tot. És cert que el propòsit principal de les empreses és aconseguir beneficis econòmics, però també hi ha altres vares de mesurar que, sens dubte, els empresaris donaran un cop d'ull.

Per exemple, el Monitor Empresarial de Reputació Corporativa (Merco), que s'encarrega de mesurar la reputació de les millors empreses del país. Aquest 2023, 14 empreses catalanes van aparèixer a la seva llista.

Amb el 34è lloc es col·loca la marca de cerveses Damm, la qual compta amb gairebé 150 anys d'història. Pel que sembla, és una marca especialment estimada en xarxes socials, cosa que li serveix per col·locar-se com la tercera millor entre les catalanes.

La segona catalana amb més reputació ja n'hem parlat, SEAT. Tot i ser l'empresa que més factura a Catalunya i obtenir el vintè lloc pel que fa a reputació, hi ha una marca catalana que el supera en aquest rànquing.

I escalant fins a l'onzè lloc trobem Nestlé. Situada a Esplugues de Llobregat i sent la cinquena amb més facturació a Catalunya, és l'empresa catalana amb més reputació.