Primer pla del candidat de JxCat a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, intervé durant l'acte de tancament de campanya, als Jardinets de Gràcia, el 26 de maig del 2023, a Barcelona
POLÍTICA

Xavier Trias entra en escena a les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez

Un acord entre PSOE i Junts pot tenir conseqüències més enllà del Congrés dels Diputats

PSOE i Junts, o el que és el mateix, Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, segueixen negociant la possible investidura del líder socialista com a nou president del govern. Tot i la gesticulació dels juntaires, les dues formacions semblen disposades a arribar a un acord. Però això no treu que els processistes vulguin treure el màxim benefici per trair la política de bloqueig que han volgut abanderar els darrers quatre anys.

L'oficialitat del català a Europa es presumeix molt complicada. El referèndum sembla que és la línia vermella que Pedro Sánchez no vol creuar. I l'amnistia cada cop té més pinta que no es podrà aprovar abans de la investidura. Així, doncs, és gairebé obligat que apareguin nous elements damunt de la taula negociadora. I un d'aquests elements podria ser la figura de Xavier Trias i el seu paper a l'Ajuntament de Barcelona.

Primer pla de Xavier Trias amb la banda consistorial i amb la mà al pit

A ningú no se li escapa que la pèrdua de l'alcaldia de la capital catalana és una espina que Junts té clavada. Tot i guanyar les eleccions, Xavier Trias va veure com un pacte entre el PSC, Ada Colau i el Partit Popular posava el socialista Jaume Collboni al capdavant del consistori. El cop per a la formació processista va ser tan gran, que aquest moviment va provocar, també, que els de Carles Puigdemont es neguessin a pactar amb el PSC a la Diputació de Barcelona.

Actualment, Jaume Collboni necessita pactar amb algú a Barcelona. Governa en minoria amb només 10 regidors de 41 i ja està tenint problemes per aprovar els primers pressupostos. En aquest context, emergeix la possibilitat d'un gran pacte que posi Pedro Sánchez a la Moncloa i Xavier Trias a l'alcaldia de Barcelona.

Muntatge amb dos primers plans de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient

Així ho exposa avui El Mundo, que assegura que Junts ha posat sobre la taula l'opció que hi hagi una alternança al lloc d'alcalde de la capital catalana. Aquesta alternança faria que Xavier Trias i Jaume Collboni es partissin el mandat, així com compartir govern municipal en els propers quatre anys.

En qualsevol cas, Junts necessitaria més contrapartides per donar el seu vot a Pedro Sánchez. I és que els de Carles Puigdemont necessitaran convèncer els seus que, ara sí, facilitar la governabilitat d'Espanya és una 'jugada mestra'. I fer-ho a canvi de l'alcaldia de Barcelona no té pinta que convencerà molts dels seus.

➡️ Política

Més notícies: