Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà
POLÍTICA

Canàries, al límit del col·lapse: 'Estan admetent a tios de 30 anys com a menas'

La crisi migratòria a El Hierro està arribant a una 'situació completament desbordada'

“La situació està completament desbordada, el sistema està col·lapsat”. Aquest és el crit d'alerta del Col·legi d'Advocats de Santa Cruz de Tenerife en plena crisi migratòria a El Hierro. També adverteixen d'aquesta crítica situació des de la Fiscalia. Mentrestant, la policia també posa el focus en el descontrol que hi ha respecte als presumptes menors.

Tots ells han parlat per a The Objective i deixen clar que la realitat que es viu a les Canàries després de l'onada de piragües que estan arribant a les illes és totalment inassumible. Només aquest cap de setmana han arribat més de 1600 immigrants il·legals a les costes de l'arxipèlag canari. Si ampliem tota la setmana, la xifra supera els 2500. I el pitjor és que no s'espera que la situació millori els propers dies i setmanes.

Pla general amb una cua d'immigrants nouvinguts a El Hierro pujant a un vaixell mentre uns Guàrdia Civils els vigilen

Les autoritats i els organismes locals estan completament desbordats. Hi ha hagut un “augment de treball per als fiscals desproporcionat i insuportable”, denuncia un document del fiscal en cap de Tenerife, José Luis Sánchez - Jáurgui, publicat per The Objective. La situació encara és més preocupant si tenim en compte que actualment no hi ha ningú ocupant la plaça de fiscal delegat d'Estrangeria a Tenerife. Carolina Barrio, que va ocupar el càrrec fins al 7 de setembre, va deixar les seves funcions per treballar a l'organisme europeu Eurojust i ningú no ha demanat substituir-la.

Situació desbordada amb els menors

Una de les feines més importants respecte a l'arribada d'immigrants a les Canàries és determinar la majoria -o no- d'edat de les persones que arriben en pastera. Per desenvolupar aquesta tasca, segons el fiscal provincial de Tenerife, s'adopten unes mesures que “s'han demostrat insuficients”.

Amb la llei a la mà, no es poden tornar als seus països d'origen els menors d'edat. Això fa que molts intentin passar per menors encara que no ho siguin. Per descobrir el frau, l'administració ha de verificar les edats reals dels demandants. Però l'absència d'un fiscal, la falta de coordinació entre ministeris i la situació desbordada que es viu aquests dies, impossibilita agilitzar aquest pas. En aquest sentit, fonts policials denuncien a The Objective que “estan admetent com a menas a tios de 30 anys”.

Desenes de subsaharians en una piragua interceptada per un vaixell de la Creu Roja

Cada cop que arriben notícies de les Canàries s'evidencia més la situació límit que viuen a les illes. Les autoritats locals no han cessat en el seu esforç de demanar ajuda al govern, que de moment sembla no satisfer les demandes dels que treballen al terreny. Aquests segueixen completament desbordats per l'allau d'immigrants que arriben les últimes setmanes.

➡️ Política

Més notícies: