Imatge de Xavier Graset al seu programa 'Més 3/24'

POLÍTICA

Xavier Graset, el presentador de TV3 assenyalat pel sectarisme al seu programa

La gran majoria dels seus tertulians són independentistes, amb un clar favoritisme cap a ERC

El director i presentador del programa Més 324, Xavier Graset, es va desplaçar aquesta setmana fins a Perpinyà per entrevistar l'expresident fugat Carles Puigdemont. Ho va fer desplegant un to amigable, referint-se a l'entrevistat com a exiliat i comparant-ho amb Francesc Macià, Lluís Companys i Josep Tarradellas. Dos dies després va entrevistar el portaveu de Vox, Joan Garriga, i el to va canviar notablement, amb contínues interpel·lacions que portaven una evident càrrega ideològica.

El mateix Garriga li va retreure en directe que “cap dels seus tertulians representa les idees de Vox” i que “s'ho ha de fer mirar com a director, perquè la pluralitat és essencial en una televisió pública”. Just ara, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) acaba de donar a conèixer el seu darrer informe sobre pluralitat als mitjans. Crida l'atenció la sobrerepresentació de tertulians independentistes al programa de Xavier Graset, que evidencia el seu biaix ideològic.

L'informe del CAC, recollit per El Triangle , constata que al programa Més 324 hi ha sis tertulians independentistes per cadascun que no ho és. A més, es tracta d'una tendència creixent. Si en els primers mesos del 2023 hi havia 20 tertulians independentistes per 4 contraris i 11 indefinits, entre maig i juliol la proporció creix fins a 23 independentistes, per 4 contraris i 12 indefinits. En el mateix període, els tertulians independentistes van intervenir en 125 ocasions, per només 25 dels contraris a la independència.

Més 324, planter de polítics d'ERC

La tertuliana que més vegades apareix, fins a 12 vegades, és Núria Orriols, periodista del diari subvencionat Ara. El segueixen amb 10 intervencions Àstrid Barrio, la politòloga a qui ERC va fitxar per dissenyar la proposta del referèndum pactat, i Eduard Voltas, exsecretari de Cultura de la Generalitat. Amb 7 intervencions apareix el nom de Francesc-Marc Álvaro, ara diputat d'ERC al Congrés, i amb 6 Joan Queralt, ara senador republicà a les Corts.

Primer pla de Francesc Marc Álvaro amb el president de Catalunya Pere Aragonès

El programa també dóna un espai generós a tertulians de l'espai convergent, com l'exdiputada de CiU Marta Alòs, i Betona Comín, germana de Toni Comín. Hi destaquen altres noms com el director d'El Nacional, José Antich, i la consellera d'Educació, Anna Simó. Per cert, que els tertulians del programa de Xavier Graset són els més ben pagats de la cadena, amb 6.000 euros per temporada.

Així, Més 324 compleix en l'àmbit de la informació i la reflexió la mateixa funció que està Passant o Polònia al camp de l'humor. Es tracta d'espais destinats a reforçar i promocionar una línia política molt clara, a favor de la independència i amb una proximitat evident al partit del Govern, ERC. No és estrany doncs que a les xarxes socials cada cop més gent es queixi del biaix ideològic d'aquests programes i demanin la seva eliminació de la graella televisiva.

TV3 treu pit

Els directors de TV3 no només es fan els suecs davant d'aquesta realitat, sinó que a sobre treuen pit per la paritat entre homes i dones. La televisió pública catalana destaca que segons el CAC, TV3 és el primer mitjà a assolir la paritat a les tertúlies. “De les 587 participacions, el 50,9% van ser protagonitzades per dones, sent així el primer mitjà generalista català en què les tertúlies compleixen amb la condició de paritàries”.

TV3 amaga, en canvi, que el mateix informe del CAC retrata la desigualtat flagrant de la pluralitat ideològica en aquestes mateixes tertúlies. Això només pot significar dues coses, o que la paritat homes-dones justifica per si mateix la dissolució de la pluralitat ideològica, o que a la televisió pública catalana li importa un rave la pluralitat ideològica. Sigui quina sigui la resposta, queda clar per què ERC ha augmentat generosament el pressupost de TV3.

➡️ Política

Més notícies: