Fotomuntatge amb Xavier García Albiol amb una pintada de Fora Okupas
POLÍTICA

Xavier García Albiol fa un pas més contra l'okupació il·legal

Aprova un nou protocol per fer fora els okupes dels edificis municipals sense ordre judicial

Catalunya va concentrar l'any passat més del 40% de les okupacions de tot l'Estat, i ha augmentat un 82% els darrers sis anys. Són xifres que reflecteixen la problemàtica actual de l'okupació il·legal, concentrada sobretot a ciutats com a Badalona. Allà, Xavier García Albiol va arrasar a les darreres eleccions municipals, fa un any, amb la promesa de posar fi a la delinqüència i revertir el procés de degradació de la ciutat.

L'equip de govern ha fet un pas més amb l'aprovació d'un nou protocol contra l'okupació. El document ofereix més protecció als agents i agilitza els tràmits per al desallotjament dels espais municipals. Es tracta d'un pas intermedi mentre espera la reforma de la llei per accelerar l'expulsió dels okupes en vivendes particulars com proposava el PP d'Alejandro Fernández en campanya electoral.

El model de mà dura contra l'okupació de Xavier García Albiol va inspirar la campanya electoral del PP a les eleccions catalanes recents. Els populars van jugar a consciència la carta d'Albiol, conscients que el seu model genera una gran atracció sobretot entre els votants de Vox. El PP d'Alejandro Fernández va proposar a la campanya recent un Pla d'Habitatge contra l'okupació per recuperar la seguretat als barris.

Desallotjament sense ordre judicial

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha fet de l'okupació un dels pilars del nou mandat. Arran de l'aprovació del darrer protocol, ha tret pit afirmant que “els okupes no són benvinguts a Badalona”. Després de l'aprovació d'un protocol d'actuació de la Guàrdia Urbana contra les okupacions, n'anuncia un altre per desokupar els immobles municipals, assenyalant que “aquest és el camí”.

Segons el nou protocol, una vegada detectada l'ocupació la policia aixecarà acta per identificar els possibles conflictes de convivència amb els veïns. S'identificarà també els ocupants, procedint a la tramitació d'un expedient administratiu previ al desallotjament voluntari o forçós. A partir d'ara, la Guàrdia Urbana podrà desallotjar l'edifici sense una ordre judicial que de vegades impedeix la recuperació de l'espai.

A Badalona hi ha almenys quatre edificis okupats en tràmit de desnonament, que no s'han pogut desallotjar per impediment de les ordres judicials. És el cas de l'edifici de l'antic institut B9, on l'ajuntament planeja la construcció d'una nova comissaria. A partir d'ara es podran desallotjar els edificis municipals sense cap ordre judicial, cosa que ha estat celebrada per Albiol com un exemple del seu model d'èxit.

Albiol es guanya els veïns

Gràcies a les seves polítiques de mà dura contra la delinqüència i l'okupació, Albiol ha esdevingut un dels alcaldes més ben valorats a Catalunya. "Sense embuts ni complexos, qualsevol problema té una solució i vostè l'ha trobada", és la felicitació d'un veí de Badalona. Com ell hi ha molts comentaris afalagant l'alcalde després d'aquest últim pas fet contra els okupes.

Entre els comentaris es poden llegir valoracions com “un alcalde valent” o “així és com cal actuar contra l'okupació”. Tot i que també hi ha veïns que demanen fer el mateix en el cas de la propietat privada, ja que de moment el protocol només es podrà aplicar en el cas dels edificis municipals. Així mateix, hi ha comentaris dient a Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, que en pren nota.

➡️ Política

Més notícies: