Jordi Turull envoltat de Laura Borràs i Carles Puigdemont
POLÍTICA

El xantatge s'apodera de Junts: fins i tot Jordi Turull amenaça de dimitir

L'executiva de Junts més tensa de la història acaba amb una expulsió, diverses insinuacions de dimissió i una amenaça de l'actual presidenta Laura Borràs


Ho podríem titular com la crònica d'una divisió anunciada. Les dues ànimes de Junts per Catalunya ja han xocat, el mal rotllo és públic i ara toca esperar els esdeveniments. I no només això, l'habitual pràctica dels de Puigdemont d'amagar amb vots contraris, dimissions i ruptures també s'ha imposat en el debat intern, on tots amaguen de dimitir. I, espereu-vos, que com apunta el periodista Joan Guirado, el que passi aquest dimarts al Congrés podria tensionar encara més els juntaires.

Aquest dilluns 29 de gener la direcció de Junts per Catalunya va estar reunida amb un punt principal sobre la taula: l'expulsió de Cristina Casol del grup parlamentari i, a la pràctica, del partit. Ens hem d'imaginar una taula llarga, amb Jordi Turull a una banda i Laura Borràs a l'altra. El primer, secretari general de la formació, lidera el sector que demanava l'expulsió de Casol. Borràs, presidenta de Junts, amenaçant amb conseqüències si això acabava succeint.

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, amb cara seriosa, intervé durant una roda de premsa a la seu del partit, el 29 de maig del 2023, a Barcelona

El curiós del cas és que el mateix Jordi Turull va amenaçar de dimitir com a secretari general. Ho afirma Fidel Masreal a El Periódico, on apunta que el dirigent va arribar a dir que "abans de coartar el debat, deixo de ser secretari general". Va ser la seva manera de pressionar els pocs indecisos, un estil que ja coneixen a Moncloa des del juliol. Va fer el mateix Mònica Sales, portaveu de Junts al Parlament i propera a Batet i Turull. Sales va admetre que el grup parlamentari té dues ànimes diferents, cada cop més diferenciades, i que si es posava "en dubte" el grup parlamentari "la primera que posarà el càrrec a disposició seré jo".

El sector Turull –que és el sector Puigdemont– va anar-hi, doncs, amb tot. O amb mi o amb ells. I si és amb Laura Borràs i els seus, marxem, cosa que tots saben que és una cortina de fum més propera al xantatge emocional que a una amenaça real.

Muntatge fotogràfic amb Laura Borràs de fons amb la bandera de Catalunya i al costat Aurora Madaula i Francesc de Dalmases

Laura Borràs també llança amenaces sense decidir-se a fer el pas

La reunió dels alts càrrecs de Junts no només va ser tensa, sinó que va ser monopolitzada per l'afer Casol. A ningú no se li escapa que després d'aquesta diputada li tocarà el torn a Aurora Madaula, que ha denunciat el mateix i que també serà expulsada. El grup mixt comptarà amb dues diputades íntimes de Laura Borràs, que va intentar evitar el xoc, però sense aconseguir res. Per a l'encara presidenta, l'expulsió de Casol tindrà conseqüències. No va voler revelar quines, però va advertir que el partit entra ara en una nova dimensió.

Això sí, Laura Borràs no va amenaçar a dimitir, segurament perquè sap que els altres ho acceptarien de pressa. És de suposar que serà el següent pas: desmuntar primer els seus suports al Parlament per apartar-la després al partit. Ja ho hem comentat diverses vegades a e-Notícies, a Borràs li queden dues opcions: rendir-se o presentar batalla.

Diversos mitjans asseguren que les conseqüències que va vaticinar l'actual presidenta de Junts serien polítiques i judicials. Veurem si les amenaces i els xantatges a ca Puigdemont són un fanal o van de debò.

➡️ Política

Més notícies: