Muntatge d'una aula amb pissarres a la paret i una persona amb un mòbil a la mà

POLÍTICA

Catalunya es queda a mitges en la prohibició dels mòbils a les escoles

El Govern de Catalunya presenta una normativa general per als centres, però hi ha punts que queden a l'aire i esperant resposta

Després de mesos de debat per l'ús de mòbils a les escoles catalanes, el Govern aprovarà aquest dimarts la seva decisió, encara que amb alguns buits per decidir.

I és que a partir del curs vinent, els alumnes de primària tindran prohibit l'ús dels seus mòbils i als de secundària estarà restringit, però només en alguns casos.

Pressió al Govern per decidir sobre l'ús dels mòbils

Famílies de les escoles de Catalunya feia temps que pressionaven el Departament d'Educació que s'impliqués a les restriccions de l'ús dels mòbils als centres. Els mateixos docents també van exigir a la Generalitat que marquessin ells un marc legal i no traspassessin el 'marró' a les escoles.

I és que, al principi, va donar via lliure als centres de debatre, cadascun pel seu costat, quina normativa interposava per combatre aquest problema. Segons dades d'Educació, només la meitat dels centres havia implantat una normativa i un de cada quatre havia prohibit l'ús dels mòbils.

Pla mig curt d'Anna Simó mirant a l'horitzó amb dos micros davant

Finalment, després de molta pressió, Anna Simó, consellera d'Educació, ha donat tots els detalls durant aquest dimarts sobre el marc general fixat.

Aquest marc general s'escriurà a partir del document guiat aprovat pel Consell Escolar de Catalunya a finals de l'any passat. Aquest text s'enviarà a tots els centres per poder incorporar-lo a la seva normativa interna i que el puguin començar a aplicar a partir del pròxim curs.

Punts sense aclarir

L'objectiu del Departament d'Educació és tenir una normativa per a tots els centres de Catalunya, això sí, després cadascú l'haurà d'adaptar.

Com hem dit anteriorment, als centres de secundària l'ús només estarà limitat, no prohibit. En aquest cas seran els professors els qui hauran de decidir quan es pot fer servir, sempre amb fins pedagògics.

Aquí és quan apareixen tots els dubtes, que han contestat durant aquest matí a la roda de premsa.

Algunes d'aquestes incògnites són que passa als centres que comparteixen espais tant primària com secundària o quan els alumnes es trobin fora del centre en activitats escolars.

Respostes davant la nova normativa

Anna Simó ha concretat que passarà amb els mòbils de l'alumnat als centres educatius. Sobretot a secundària, ja que com hem comentat, a primària estan absolutament prohibits.

El seu ús queda prohibit totalment durant tota la jornada escolar, inclòs abans de començar les classes, al menjador, al pati i a les activitats extraescolars.

A excepció que un docent hagi autoritzat el seu ús per a un objectiu concret i sempre que un adult de referència n'asseguri el bon ús.

Anna Simó durant una roda de premsa parlant

També ha informat que si algun alumne porta el telèfon al centre, aquest haurà d'estar apagat i guardat en un lloc segur. Lloc que haurà de decidir el centre on serà.

Quan les activitats escolars tinguin lloc fora del centre, també s'inclouen aquestes restriccions a tots els espais.

Educació dona l'opció als instituts de prohibir totalment els mòbils o permetre'n l'ús en casos excepcionals per fer activitats interactives. I és que dins de les directrius que decideixin seguir també han de marcar les normes per a l'educació postobligatòria.

Els alumnes de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà són responsables de l'ús que en fan dins les directrius de cada centre. Això sí, durant hores lectives només és possible utilitzar-lo per a activitats d'aprenentatge.