Muntatge amb el líder de VOX Santiago Abascal en primer pla assenyalant l'estatut de Rafael de Casanova
POLÍTICA

Vox reivindica Rafael de Casanova

Recorda que tant ell com Villarroel van lluitar 'per la llibertat de tot Espanya'

Catalunya celebra avui una Diada més en mans de l'independentisme, que s'ha apropiat de símbols i figures històriques. Vox ha fet un pas important per desafiar la “manipulació” de la història que fa el nacionalisme català”. El partit de Santiago Abascal ha presentat una proposició no de llei per demanar al Govern “l'impuls del coneixement històric” de la figura de Rafael de Casanovas.

Així ho han anunciat en un comunicat on denuncien la manipulació històrica que “condemna” personatges com Rafael de Casanova o Antonio de Villarroel. Vox recorda que tots dos, màximes autoritats a la defensa de Barcelona, van lluitar per “defensar els interessos de tot Espanya”.

“Tant Rafael de Casanova com Villarroel van lluitar sempre per Espanya i mai per la separació de la regió catalana”, diu el comunicat. Al text presentat al Congrés, Vox recorda la figura de Casanova. Però emmarca el paper en el marc d'una guerra de successió que va enfrontar els espanyols entre si.

Rafael de Casanovas i la manipulació de la història

Vox cita l'últim bàndol que va signar Rafael de Casanova en plena batalla, l'11 de Setembre: “Es confia que tots com a veritables fills de la pàtria, amants de la llibertat, acudiran als llocs assenyalats, a fi de vessar gloriosament la seva sang i vida pel seu rei, pel seu honor, per la pàtria i per la llibertat de tot Espanya”.

? Vox reivindica la figura de Rafael de Casanova

Vox recorda que Rafael de Casanova “va jugar un rol destacat durant el setge de Barcelona de 1713 i 1714”, i lamenta que hagi estat “fagocitat pel separatisme català”. Tant ell com Villarroel, diu, “van defensar la causa austracista en una guerra de successió que va desembocar en un conflicte guerracivilista entre espanyols”.

Sobre Antonio de Villarroel, Vox recorda les seves paraules comminant les tropes al setge de la ciutat de Barcelona. “Per nosaltres i per tota la nació espanyola barallem. Avui és el dia de morir o vèncer, i no serà la primera vegada que amb glòria immortal va ser poblada novament aquesta ciutat defensant la fe de la seva religió i els seus privilegis”.

Vox recorda a més que els descendents de Rafael de Casanova han demanat diverses vegades que el separatisme català deixi de manipular la història.

'Salvador de la pàtria catalana'

El partit de Santiago Abascal incideix que no va ser fins al segle XIX quan el moviment renaixentista català va recuperar la seva figura. “El separatisme hi va trobar una mena d'adalid de la causa, una mena de salvador de la pàtria catalana davant del pèrfid centralisme espanyol”.

La proposició no de llei vol reivindicar la cultura com a “element de cohesió social” i “potenciar la unitat i la convivència entre espanyols”. Vox s'oposa al “falsejament de la història comuna de tots els espanyols com a forma de divisió i enfrontament”.

➡️ Política

Més notícies: